Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj svemirskog turizma?

Nesreća svemirskog broda: Prerano je za zaključke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preliminarna istraga smrtonosnog pada svemirskog broda Virgin Galactica utvrdila je da se ključni sustav koji pomaže usporavanju letjelice pri prelasku u atmosferu prerano aktivirao, objavili su u nedjelju kasno navečer dužnosnici američke uprave za sigurnost u prometu dodajući da se u ovoj fazi istrage ne može isključiti ni pilotska pogreška.

Nacionalna uprava za sigurnost u prometu (NTSB) vodi istragu pada svemirskog broda u kalifornijskoj pustiniji Mojave tijekom probnog leta u petak u kojoj je poginuo jedan pilot, a drugi je teško ozlijeđen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Danas su milijarderi SKROMNI POČECI Neglamurozni prvi poslovi uspješnih ljudi Slika nije dostupna Na povjerljivom ručku OPISAO BIZARAN SUSRET S TRUMPOM "Obećao je provesti ostatak života u uništenju pet ljudi"

Rotirajuća krila na repu broda SpaceShipTwo, ključni sigurnosni mehanizam za usporavanje pri ulasku u atmosferu, prerano su aktivirana, kazao je predsjednik NTSB-a Christopher Hart u nedjelju no dodao je da je prerano reći i je li to izazvalo pad letjelice.

Virgin Galactic je tvrtka za svemirski turizam milijardera Richarda Bransona.

Nesreća ga nije pokolebala - Stotine uplatile milijune kuna za nekoliko minuta u svemiru!

Prema video zapisu iz pilotske kabine kopilot je prerano aktivirao sustav koji zakreće stražnje upravljačke površine a koje služe usporavanju svemirskog broda. Dvije sekunde kasnije repni dio letjelice počeo se zakretati. "Ne kažem da je to uzrokovalo nesreću. Pred nama su mjeseci istrage koja će otkriti uzroke" kazao je Hart.

Prema dosadašnjoj istrazi zrakoplov WhiteKnightTwo, koji služi kao nosač svemirske letjelice, normalno je oslobodio svemirski brod SpaceShipTwo na visini od 13.700 metara. Kratko nakon toga hibridni raketni motor svemirskog broda koji koristi novo plastično gorivo upalio se kao što je bilo planirano.

Istražitelji su na tlu pronašli dva rezervoara i motor broda i utvrdili da tamo nije bilo eksplozije, kazao je Hart. "Motor je normalno radio sve do zakretanja stražnjeg krilnog dijela", kazao je Hart. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene