Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon će u četvrtak otići u Moskvu gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i zatim će otići u Kijev, objavio je UN u srijedu.


Taj nenajavljeni posjet je "dio njegovih diplomatskih napora za poticanje svih strana da riješe sadašnju krizu na miran način", dodaje se u priopćenju UN-a.

Vezani članci Ukrajinska vojska Konačno mir? Postignut dogovor o primirju na istoku Ukrajine Slika nije dostupna PUTIN SE NALJUTIO 'To je alarmantna vijest. Naše specijalne službe su spriječile upad skupine za sabotaže'

U Moskvi će se Ban sastati i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim. U Kijevu će razgovarati s privremenim predsjednikom Oleksaderom Turčinovim i premijerom Arsenijem Jacenjukom kao i predstavnicima civilnog društva.

"Glavni tajnik stalno poziva na rješenje vođeno načelima Povelje Ujedinjenih naroda, tj. suverenosti i teritorijalne cjelovitosti država", dodaje UN.

U reakciji na potez Vladimira Putina, koji je pripojio Krim Rusiji nakon referenduma na poluotoku, Ban se zalagao za teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, ali nije jasno osudio to pripojenje niti rekao je li taj referendum zakonit.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric je rekao u utorak da UN i dalje vjeruje u diplomatsko rješenje te krize.

Rastu tenzije: Proruski prosvjednici upali u ukrajinsku mornaričku bazu

Ban zahtijeva od svih strana da nastave konstruktivni dijalog radi rješenja te krize, dodao je glasnogovornik.

Od početka krize, Ban je uputio u Ukrajinu izaslanika Roberta Serryja, kao i svog zamjenika Jana Elaisson te svog pomoćnika za ljudska prava Ivana Šimonovića.

Niti jedan od njih nije uspio uvjeriti Moskvu i Kijev da pokrenu dijalog i Serry je brzo morao otići s Krima nakon prijetnji naoružanih osoba. Šimonović je zatim odustao od odlaska na Krim zbog logističkih i sigurnosnih razloga, navodi UN.

Trinaest od 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a podržalo je u subotu ujutro američki nacrt rješenja koji osuđuje referendum o pripojenju Krima Rusiji. Moskva je na nacrt stavila veto i blokirala usvajanje teksta, dok je Kina bila suzdržana.

Od početka ukrajinske krize, veleposlanici 15 zemalja članica Vijeća su održali sedam sastanaka, tijekom kojih su vođeni uzaludni razgovori između Moskve i Zapadnjaka, a osmi je predviđen u srijedu poslijepodne u New Yorku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook