Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasnogovornik NATO-a Alexandre Santos Fernandes izjavio je kako su savezničkih ratni brodovi i helikopteri u noći sa subote na nedjelju uspjeli spriječiti napad somalskih gusara na norveški tanker u Adenskome zaljevu.


Fernandes je također kazao kako su NATO-ove snage razoružale, ispitale i pustile gusare nakon noćašnje akcije u kojoj su sudjelovale američke i kanadske vojne snage. Naoružani Somalci su u subotu navečer krenuli prema brodu Front Ardenne, no pobjegli su nakon što je posada o njihovoj nazočnosti obavijestila ratne brodove koji se nalaze u regiji.

>> 'Pirati će osloboditi američkog kapetana za 'malu' otkupninu'

Gusari su pobjegli u čamcu, no ratni brodovi i helikopteri gonili su ih nekoliko sati. Nakon upozorenja da će se na njih pucati su se predali, a prije toga su oružje bacili u more. Pukovnik Fernandes u nedjelju je izjavio kako su svi gusari pušteni na slobodu jer ih se u skladu s kanadskim zakonom ne može sudski goniti. Također je rekao da je odluka o zadržavanju napadača u nadležnosti pojedine države kojoj pripada ratni brod, a ne u nadležnosti NATO-a.

Vezani članci Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati" Predsjednik RH Zoran Milanović na službeno fotografiranje jedini je došao bez zaštitne maske Što bi rekao Beroš?! Milanović jedini među NATO-ovim liderima bez maske na licu