Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Geopolitička preslagivanja

NATO se širi u Aziju? Japanski ministar: ''Ovaj potez šalje važnu poruku''

Yoshimasa Hayashi
Yoshimasa Hayashi Foto: ERNESTO BENAVIDES / AFP
Japan je u pregovorima oko otvaranja ureda za vezu NATO-a, prvog te vrste u Aziji, rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi te dodao da je ruska invazija na Ukrajinu učinila svijet manje stabilnim.

Ruska invazija na Ukrajinu je događaj s reperkusijama daleko izvan europskih granica, koji je natjerao Japan da preispita regionalnu sigurnost, kazao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi.

Nakon što je novinska agencija Nikkei Asia prva izvijestila o planovima za otvaranje ureda u Japanu prošle srijede, pozivajući se na neimenovane japanske i NATO-ove dužnosnike, stigla je i službena potvrda.

Japan je u pregovorima oko otvaranja ureda za vezu NATO-a, prvog te vrste u Aziji, rekao je Hayashi u razgovoru za CNN i istaknuo: ''Već smo u raspravama, ali nikakvi detalji još nisu finalizirani. Razlog zbog kojeg razgovaramo o ovome je taj što je od agresije Rusije na Ukrajinu svijet postao nestabilniji.''

''Nešto što se događa u istočnoj Europi nije ograničeno samo na pitanje u istočnoj Europi, to izravno utječe na situaciju na Pacifiku i zato suradnja između nas u istočnoj Aziji i NATO-a postaje sve važnija'', kazao je Hayashi.

Dodao je da Japan nije ugovorni član NATO-a, ali da ovaj potez šalje poruku da azijsko-pacifički partneri bloka surađuju s NATO-om na vrlo stabilan način.


NATO ima slične urede za vezu na drugim mjestima, uključujući Ukrajinu i Beč. Ured za vezu u Japanu omogućit će rasprave s NATO-ovim sigurnosnim partnerima, poput Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda, o geopolitičkim izazovima, novim i disruptivnim tehnologijama i kibernetičkim prijetnjama, izvijestio je Nikkei Asia prošli tjedan.

Kina, koja je prethodno upozorila da se protivi širenju NATO-a u Aziji ili sličnog bloka koji se pojavljuje u regiji, već je ljutito odgovorila na prethodna izvješća o mogućem japanskom uredu.

Hayashi je rekao da otvaranje bilo kojeg ureda NATO-a nije namijenjeno slanju poruke bilo kojim određenim zemljama, no dodao je da sigurnosno okruženje u Aziji postaje sve teže i složenije, a Kinu je istaknuo kao najveći izazov.

Pročitajte i ovo Raketni sustav u Japanu Udvostručit će troškove obrane Strah od Kine se širi: Japan u raketni obrambeni sustav ulaže gotovo tri milijarde dolara

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osumnjičenik svladan VIDEO Pogledajte trenutak napada tijekom premijerova govora: "Čuli smo glasan zvuk. To je rasplakalo moju kćer"

Također je ukazao na Rusiju kao susjeda Japana i prijetnju sjevernokorejskog nuklearnog pokusa, a nastojao je i umanjiti zabrinutost da bi otvaranje ureda NATO-a u Tokiju moglo dodatno rasplamsati napetosti.

"Ne osjećam da je to slučaj'', kazao je i podsjetio da Japan ima pacifistički ustav od Drugog svjetskog rata, što se, kako tvrdi, odražava i u ovom potezu: ''Ne vrijeđamo nikoga, branimo se od bilo kakvog uplitanja i zabrinutosti, a u nekim slučajevima i prijetnji.''


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene