Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvar motora

VIDEO Svečano lansirali novu svemirsku raketu: Nakon polijetanja sve je pošlo po zlu

Lansiranje rakete H3 - 1
Lansiranje rakete H3 - 1 Afp
Aktualno Galerija Lansiranje rakete H3 Lansiranje rakete H3 Foto: Afp Lansiranje rakete H3 - 4 Lansiranje rakete H3 - 4 Foto: Afp Lansiranje rakete H3 - 3 Lansiranje rakete H3 - 3 Foto: Afp Lansiranje rakete H3 - 2 Lansiranje rakete H3 - 2 Foto: Afp +0 Lansiranje rakete H3 - 1 Galerija 1/5 >>
Japan je izvijestio da je uništio novu raketu koju je lansirao u utorak prema svemiru jer se motor drugog stupnja letjelice nije uspio upaliti.

Raketa H3, visoka 57 metara, lansirana je u utorak iz svemirskog centra Tanegashima Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA) nakon što je prošlog mjeseca obustavljeno lansiranje.

H3 je sa sobom u orbitu ponio ALOS-3, satelit za promatranje i upravljanje u katastrofama koji je opremljen i za otkrivanje lansiranja sjevernokorejskih balističkih raketa.

Pročitajte i ovo Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski Niz incidenata Kineski špijunski baloni iznad Japana? "Povrede zračnog prostora potpuno su neprihvatljive"

No JAXA je navela da je nakon kvara na motoru poslala signal za samouništenje rakete, što je udarac za nastojanja Japana da proširi pristup svemiru i bude konkurentan na globalnom tržištu lansiranja raketa koje je uzburkala kompanija SpaceX Elona Muska.

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene