Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje iz Kijeva

Nakon Putinove najave: ''Kremlj je uzeo Bjelorusiju za nuklearnog taoca''

Vladimir Putin u Mariupolju
Vladimir Putin u Mariupolju Foto: Afp
Rusija je uzela Bjelorusiju za nuklearnog taoca, rekla je Ukrajina u nedjelju nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju svoje saveznice.

"Kremlj je uzeo Bjelorusiju za nuklearnog taoca", napisao je tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov na Twitteru. Dodao je da je ta odluka "korak prema unutarnjoj destabilizaciji zemlje".

Najava ruskog predsjednika "maksimizira razinu negativne percepcije i javnog odbacivanja Rusije i Putina u bjeloruskom društvu", dodao je Danilov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da će Moskva rasporediti taktičko nuklearno oružje na području svoje saveznice Bjelorusije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Igor Strelkov Bivši ruski zapovjednik otkrio što čeka Putina izgubi li rat: Nijedan mogući scenariji ne ide mu u prilog

"U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika", rekao je Putin u razgovoru za rusku televiziju.

"Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto", dodao je i rekao da ima pristanak Minska.

Iako Bjelorusija ne sudjeluje izravno u sukobu u Ukrajini, Moskva je koristila njezin teritorij za pokretanje ofenzive na Kijev prošle godine i za izvođenje napada, tvrde ukrajinske vlasti.

Po Putinovim riječima, odluka o raspoređivanju taktičkog oružja u Bjelorusiji potaknuta je spremnošću Londona da pošalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijem, o čemu je nedavno govorila britanska dužnosnica.

Pročitajte i ovo Ličakivsko groblje - 3 Tuga na groblju koje raste FOTO Pokraj groba u Lavovu Valerij zapali jednu za sebe, jednu za sina: "Popušim s njim. Nekad smo zajedno išli na pauzu uz cigaretu"

Putin je zaprijetio da će posegnuti za istom vrstom streljiva ako ga Kijev dobije.

"Rusija, dakako, ima čime uzvratiti. Imamo, bez pretjerivanja, stotine tisuća takvih granata. Zasad se nećemo koristiti njima", rekao je ruski predsjednik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene