Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova energija

Tisuće žele postati dio ekipe baletana u HNK-u: "Svaki plesač dobit će punu mirovinu, kao za vojsku i policiju"

Aktualno Galerija Svebor Svečak, nacionalni baletni prvak HNK Svebor Svečak, nacionalni baletni prvak HNK Foto: DNEVNIK.hr Mihaela Devald Roksandić, baletna majstorica Mihaela Devald Roksandić, baletna majstorica Foto: DNEVNIK.hr Asuka Maruo, balerina HNK Asuka Maruo, balerina HNK Foto: DNEVNIK.hr Chihilo Temei, Japan Chihilo Temei, Japan Foto: DNEVNIK.hr +4 Romeo Szigeti, Rumunjska Galerija 1/9 >>
Zagrebački HNK raspisao je audiciju za baletane i balerine. Zainteresirani se broje u tisućama.

1200 balerina i baletana iz cijelog svijeta prijavilo se za radno mjesto u HNK-u. Mihaela Devald Roksandić, baletna majstorica baleta HNK-a u Zagrebu kaže da se prijavljuju iz Australije, SAD-a, Kanade, Paragvaja... Čak ih se 60 prijavljuje na jedno mjesto.

Agnesi Stankanelli iz Italije kaže da je Hrvatska prekrasna zemlja te da je zainteresirana za HNK jer joj se sviđa sviđa repertoar i mnogo se puta raspitivala za audicije.

Jedna balerina iz Japana osam je godina balerina HNK-a. "Volim otići na kavu, na piće, pojesti nešto dobro s prijateljima", kazala je Asuka Maruo.

Pola ansambla zadovoljno ide u mirovinu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja. "Nakon 27 godina svaki plesač dobit će punu mirovinu, odnosno po posebnom izračunu kao za vojsku i policiju. To će biti sasvim pristojne mirovine", rekao je nacionalni baletni prvak HNK-a Svebor Svečak.

Pročitajte i ovo Redovi uoči Orašara - 1 VELIKA NAVALA Internetska stranica je pala, ali oni nisu: Karte za Orašara građani iz svih dijelova Hrvatske čekali satima

Zbog mirovina koje ne bi bile pristojne prije tri dana prosvjedovali su samostalni umjetnici. "Njihov će se status uređivati drugim zakonom o umjetnicima, tako da vjerujem da će biti pomaka nabolje", zaključila je intendantica zagrebačkog HNK-a Iva Hraste Sočo.

"S novom energijom koja će doći sljedeće sezone, doći će i nova energija - dobra za mene i ostale plesače ansambla", istaknuo je ravnatelj baleta zagrebačkog HNK-a Massimiliano Volpi.
 

Više o zagrebačkom HNK-u i baletanima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene