Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utvrđivanje uzroka rata u Gruziji

NATO i Rusija obnavljaju diplomatske odnosne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je izjavio kako će Moskva inzistirati na utvrđivanju uzroka pokretanja rata u Gruziji u kolovozu s obzirom da su NATO i Rusija ponovno uspostavili diplomatske kontakte, koje su tada bili privremeno prekinuli.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i moskovski veleposlanik pri Savezu, Dmitrij Rogozin sastali su se u petak na radnome ručku. To je prvi sastanak na visokoj razini nakon četveromjesečnog prekida kontakata zbog rata. 

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

>> Putin: Rusija će "smireno" odgovoriti na gomilanje NATO-a u Crnom moru

>> Rusija prijeti NATO-u zabranom korištenja zračnog prostora

Cilj neslužbenog sastanka je istražiti na koji se način službeni kontakti mogu ponovno uspostaviti. Ruski diplomati u Bruxellesu izvijestili su kako ne očekuju bilo kakav poseban sporazum o uspostavljanju Vijeća NATO-Rusija, savjetodavnog tijela uspostavljenog 2002. radi poboljšanja odnosa između bivših hladnoratovskih protivnika.

No ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u Moskvi kako ruska strana želi razgovarati o uzrocima kratkoga rata tijekom kojega su ruske vojne snage okupirale velika područja Gruzije, nakon što su gruzijske snage granatirale i izvršili invaziju na enklavu Južnu Osetiju.

SAD i neke istočnoeuropske države krive Moskvu za krvoproliće u Južnoj Osetiji SAD i neke istočnoeuropske države krive Moskvu za krvoproliće, no službena Moskva tvrdi da su njihove vojne akcije bile defanzivne prirode te da su odgovor na gruzijsku agresiju.

'Sada, kad naši kolege iz NATO-a govore o ponovnom uspostavljanju međusobnih odnosa, inzistirat ćemo da oni počnu raspravom o uzrocima kavkaske krize koju su naši NATO partneri izbjegli u kolovozu', kazao je novinarima Lavrov.

Unatoč odluci NATO-a da s Moskvom privremeno prekine kontakte na visokoj razini nakon kolovoškog rata, suradnja se nastavila u zajedničkim pitanjima poput borbe protiv pirata kod somalske obale, a Moskva se također suglasila da dopusti Savezu korištenje svoga teritorija za opskrbu 62.000 zapadnih vojnika u Afganistanu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene