Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je Vrhovni sud Srbije potkraj prošle godine ukinuo presude optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, u Beogradu je prošlog mjeseca počelo ponovljeno suđenju, a vijeće posebnog suda za ratne zločine u je objedinilo postupak protiv prvotno 16 optuženih s postupkom koji je vođen protiv naknadno uhićenog Saše Radaka.


Saši Radaku, kojem je suđeno odvojeno zato što je uhićen nakon što je postupak protiv 16 optuženih pred tim sudom već bio počeo, ukinuta je presuda kojom je on osuđen na 20 godina zatvora, jednako kao što je Vrhovni sud Srbije ukinuo i presudu protiv ostalih 16 nekadašnjih pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", od kojih je 14 bilo osuđeno za ratni zločin nad 200 hrvatskih ratnih zarobljenika u Vukovaru 1991. godine, dok su dvojica bila oslobođena.

Vezani članci Ilustracija Jezivi zločin u Rusiji: Raskomadala tijelo supruga, organe oprala i nasolila pa ih čuvala u hladnjaku Beba u krevetiću Iranci preprodavali bebe na Instagramu: Kupili ih za 500, pa ponudili na Instagramu za 2000 dolara

Nakon spajanja postupka u srijedu, optuženi Radak ponovno je, kao i na svom zasebnom suđenju, zanijekao krivnju da je sudjelovao u tom ratnom zločinu, te kazao da nema ništa novo dodati.

Branitelji ostalih optuženih su međutim zatražili da im se dostavi Radakova obrana iz prvog postupka kako bi pratili njegovo drugo izjašnjavanje i imali uvid u moguće promjene u iskazu, te je predsjednik sudskog vijeća, sudac Vesko Krstajić zbog toga prekinuo suđenje i nastavak odredio za 7. svibnja.

Za strijeljanje hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari u studenome 1991. godine Krstajićevo vijeće prošle je godine osudilo 14 optuženih, od čega njih osam na maksimalne kazne od 20 godina zatvora, ali je i tu presudu ukinuo Vrhovni sud Srbije, zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava, te je predmet vratio na novo suđenje pred istim sudskim vijećem.

Jedina pravomoćna presuda u "slučaju Ovčara" je presuda nekadašnjem pripadniku Teritorijalne obrane (TO) Vukovara Milanu Buliću, kojem je suđenje izdvojeno od skupine od 16 optuženih zbog njegova teškog zdravstvenog stanja i koji je osuđen na osam godina zatvora, ali je Vrhovni sud Srbije nedavno tu kaznu preinačio na dvije godine zatvora.