Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobi se nastavljaju

VIDEO Prosvjednici pred uredom premijera Erdogana, pozivaju ga na ostavku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi dan za redom traju prosvjedi na ulicama Istanbula. Od mirnog prosvjeda protiv rušenja parka nastali su najmasovniji antivladini prosvjedi u posljednjih nekoliko godina. Diljem Europe održavaju se skupovi podrške.

21:00 - Prosvjednici s Taksima u sve većem broju pristižu u Dolmabahce gdje se nalazi ured premijera Erdogana koji je u ovom trenu prazan. Policija ponovno koristi suzavac kako bi prosvjednike držala podalje.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Nakon svađe Drama u zagrebačkoj školi: Učenik prijetio da će donijeti pušku Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

19:00 - Većina prosvjednika napustila je trg Taksim, ali nisu odustali nego su se premijestili na druga mjesta diljem grada. Tako primjerice u četvrti Dolmabahce trenutno prosvjeduje nekoliko desetaka tisuća ljudi. Transparentima jasno daju do znanja da se ne radi više samo o parku, već da je prosvjed prerastao u nešto više. 'Ne radi se o parku. Radi se zloupotrebi državne moći. Radi se cenzuri medija. Radi se o DEMOKRACIJI', piše na jednom transparentu.

18:00 - Prosvjednici pozivaju Erdogana na ostavku.

17:00 - Policija ne odustaje od upotrebe suzavca. Sudionici prosvjeda na društvenim mrežama dijele informacije kako jedva dišu od suzavca te da tisuće bježe s trga, no kako neki odu s trga tako novi prosvjednici dođu na njihovo mjesto.

15:40 - Turski državni mediji javljaju kako je u tijeku povlačenje policijskih snaga s trga Taksim te da omogućiti nastavak prosvjeda.

14:30 - Premijer Erdogan pozvao na momentalan prekid nereda na ulicama. Sukob policije i prosvjednika nastavlja se unatoč njegovu apelu.

14:15 - U velikim europskim gradovima održavaju se skupovi potpore turskim prosvjednicima. Tako su se mase okupile na ulicama Frankfurta, Londona, Oxforda i Venecije, a najavljeni su skupovi i u ostalim gradovima. 

12:30 - Interventna policija vodenim topovima i suzavcem krenula je i na prosvjednike u glavnom gradu Ankari na koji su se prosvjedi proširili iz Istanbula.

PREMIJER ERDOGAN KOMENTIRAO NEREDE NA ULICAMA

12:15 - 'Ne natječite se s nama. Ako vi možete skupiti 200.000 ljudi, ja ih mogu skupiti milijun', rekao je Erdogan.

12:00 -  Turski premijer Tayyip Erdogan komentirao je nerede na ulicama turskih gradova. 'Radovi u parku Gezi na trhu Taksim nemaju veze s barikadama na ulicama. Svatko ima pravo na miran prosvjed, ali nitko nema pravo na okupaciju i remećenje javnog reda. Svi pokušaji za promjenu vlasti koji nisu vezani za izbore su antidemokratski i ilegalni', rekao je Erdogan, a prenosi novinar Today's Zamana, Mahir Zeynalov.

10:00 - Deseci tisuća ljudi uputili su se s anatolske obale preko mosta na Bosporu prema trgu Taksim, a lokalni turski mediji javljaju i kako su prosvjedi započeli i u glavnom turskom gradu Ankari te u obalnom gradu Izmiru.

 

PROSVJEDI SE IZ ISTANBULA PROŠIRI NA ANKARU

9:00 - Na tisuće prosvjednika i danas je izašlo na ulice Istanbula u jednoj od najvećih prosvjednih akcija koje je Turska vidjela posljednjih godina. Sve je započelo mirnim prosvjedom protiv uništavanja gradskog parka za potrebe izgradnje novog shopping centra, a pretvorilo se u najmasovniji prosvjed protiv premijera i vladajuće stranke (AKP) kojima građani uglavnom zamjeraju islamističke korijene.

>> VIDEO Suzavcem i vodenim topovima na prosvjednike!

Do eskalacije je došlo nakon sukoba prosvjednika s policijom pri čemu je policija koristila vodene topove i velike količine suzavca. U sukobima je ozlijeđeno na desetke prosvjednika, a neki očevici tvrde kako ima i poginulih iako to nije službeno potvrđeno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene