Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljaju se pregovori o sudbini Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Srbije i kosovskih Albanaca nastavljaju u Beču pregovore o budućem statusu Kosova dok se sve više približava konačni rok u prosincu za njihovo okončanje.

Trojka međunarodnih pregovarača iz Sjedinjenih Država, Europske unije i Rusije koji posreduju u pregovorima nastoje postići kompromis između srbijanske ponude autonomije i zahtjeva kosovskih Albanaca za punom neovisnošću Kosova prije nego preda izvješće Ujedinjenim narodima 10. prosinca, javljaju agencije.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Slika nije dostupna Ischinger: 'Srbi i Albanci se moraju dogovoriti'

Za sada nije izgledno postizanje dogovora dviju strana i kosovski Albanci prijete proglašenjem neovisnosti Kosova po završetku pregovora.

Na pregovaračkom stolu je mogući sporazum u 14 točaka koji je napravila trojka i koji je Srbija pozdravila sa skepticizmom, navodi Reuters.

Dokument predviđa da Beograd "neće upravljati Kosovom" niti "ponovno uspostaviti fizičku nazočnost" u pokrajini koju je NATO 1999. otrgnuo ispod kontrole Srbije i otada je pod upravom Ujedinjenih naroda.

Sastanak u Beču je četvrti po redu otkako je u kolovozu započelo najnovije nastojanje da se postigne sporazum pod pritiskom Srbije i Rusije koje se protive planu Zapada da se Kosovu dade neovisnost.

Izaslanstvo Srbije na pregovorima vodit će predsjednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica dok će na čelu izaslanstva Prištine biti kosovski predsjednik Fatmir Sejdiju i premijer Agim Ceku, javlja Associated Press.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene