Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD blokirao rezoluciju

Nasilju u Gazi ne nazire se kraj: "Prekid vatre samo bi osnažio Hamas"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Izrael je odbacio mogućnost prekida vatre u pojasu Gaze. Sjedinjene Države stavile su u petak veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se pozivalo na "trenutačni humanitarni prekid vatre" u Gazi, unatoč pritisku glavnog tajnika UN-a koji je osudio "kolektivno kažnjavanje" palestinskog naroda.

Izrael i SAD odbacili su u petak na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pozive na trenutačni prekid vatre u Gazi, javio je BBC. Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan odlučno je odbacio pozive na prekid vatre.

Vijeću sigurnosti UN-u je rekao da "prekid vatre samo učvršćuje Hamasovu kontrolu nad Gazom" te šalje poruku da su "Hamasu oprošteni namjerno počinjeni zločini".

Kazao je i da je "Hamasova opresija nad stanovništvom Gaze" dobila "zeleno svjetlo međunarodne zajednice". Erdan je dodao da "bez vojnog pritiska na Hamas nikakva diplomacija ne može zajamčiti oslobađanje talaca."

Pročitajte i ovo Marine Le Pen Marine Le Pen Lidericu francuske desnice čeka suđenje

Nacrt rezolucije dobio je 13 glasova za, jedan protiv i jedan suzdržan (Velika Britanija). Amerikanci, saveznici Izraela, ponovili su u petak protivljenje prekidu vatre.

"Ne podržavamo pozive na trenutačni prekid vatre", rekao je američki predstavnik Robert Wood. "To bi samo posadilo sjeme za budući rat jer Hamas nema želju za trajnim mirom", dodao je.

Osudio je i izostanak osude Hamasovih napada 7. listopada što je nazvao "moralnim neuspjehom".

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan rekao je da je "pravi put do mira samo podrška izraelskoj misiji, a nikako poziv na prekid vatre".

U nacrtu rezolucije u kojem se naglašava "katastrofalno stanje u Pojasu Gaze", zahtijeva se "trenutačni humanitarni prekid vatre".

U vrlo kratkom tekstu poziva se i na zaštitu civila, "hitno i bezuvjetno" oslobađanje svih talaca i "osiguravanje humanitarnog pristupa".

Sjedinjene Države jedna su od stalnih članica koje imaju pravo uložiti veto na rezoluciju.

SAD se dosad stalno protivio međunarodnim pozivima na prekid vatre i pretpostavlja se da će glasati protiv rezolucije.

SAD pozvao na zaštitu civila

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je Izrael da napravi više kako bi se zaštitili civili. Rekao je da postoji "jaz" između obećanja i njihove realizacije na terenu.

Čelnik UN-a Antonio Guterres rekao je na sjednici da nasilje Hamasa "ni na koji način" ne opravdava "kolektivno kažnjavanje" Palestinaca, zatraživši da Vijeće sigurnosti donese odluku o trenutačnom prekidu vatre.

"Osuđujem bezrezervno" napade Hamasa 7. listopada, ali "nasilje Hamasa ne može ni u kojem slučaju opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda", kazao je.

Pročitajte i ovo Električna cigareta - 2 Zabrinjavajući trend Šarene su i zabavne, reklamiraju ih zvijezde, sve više ih koriste djeca, a jako su opasne: "Neki čak ne dočekaju transplantaciju, tolika su oštećenja"

"Svijet i povijest nas gledaju. Vrijeme je za djelovanje", dodao je pred članovima Vijeća sigurnosti, zatraživši od njih da se založe za "trenutačni humanitarni prekid vatre".

Ministri vanjskih poslova nekoliko arapskih zemalja i Turske pozvali su u petak u Washingtonu na "hitan" prekid rata u Pojasu Gaze, pozivajući Sjedinjene Države da podrže rezoluciju UN-a o prekidu vatre.

"Rješenje je prekid vatre", rekao je egipatski ministar Sameh Šukri, dok njegov jordanski kolega Ajman Safadi smatra da je "prioritet zaustaviti agresiju".

"Ne uspije li UN usvojiti ovu rezoluciju, Izraelu će to dati odriješene ruke da nastavi s masakrom", rekao je.

"Naša je poruka sljedeća - smatramo da je apsolutno potrebno odmah prekinuti borbe", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan u ime skupine, pozvavši Vijeće sigurnosti UN-a da odobri rezoluciju o humanitarnom prekidu vatre u Gazi.

Izrazio je žaljenje zbog toga što prekid borbi, čini se, nije "prioritet međunarodne zajednice".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene