Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nehumani uvjeti

Priznanja izvlače batinama čak i od djece, u ćelijama bez prozora širi se nesnosan smrad: Palestinci u izraelskim zatvorima prolaze torturu

Palestinski zatvorenici pušteni na slobodu
Palestinski zatvorenici pušteni na slobodu Foto: Afp
Nakon što su u razmjeni s taocima Hamasa izašli na slobodu, palestinski zatvorenici potvrdili su kakvo je stanje u izraelskim zatvorima u kojima bez suđenja leži i veliki broj djece.

Sudbina Palestinaca u izraelskim zatvorima postala je jedno od glavnih pitanja rata započetog 7. listopada. Tijekom primirja, Hamas je za puštanje svojih taoca tražio da iz zatvora izlaze Palestinci koje Izrael drži zatočene bez suđenja ili pod sumnjivim okolnostima. Nevladine organizacije stale su izvještavati o njihovim sudbinama.

U travnju 2022. u izraelskim zatvorima bilo je 4450 palestinskih zatvorenika uključujući 160 djece i 32 žene. Njih više od 1000 zatvoreni su pod oznakom "administrativnih pritvorenika" što je samo formalan način da će ih se u zatvoru držati na neodređeno vrijeme bez optužnice.

Pročitajte i ovo Ciril Zovko Provjereno Kako propada prvi šoping-centar u Hrvatskoj: "Oko 150 suvlasnika odlučilo se pokretati postupke"

Zatvorenici često nemaju pristup odvjetnicima, a da bi se izvukla priznanja koristi se nasilje pa čak i nad maloljetnicima. Dok zakon ne dozvoljava da se pred sud izvede izraelsku djecu mlađu od 14 godina, Palestinci mogu u zatvoru završiti sa samo 12 godina, a onda ih se bez suđenja ondje može držati do 188 dana.

Mohammed Nazal pušten tijekom primirja između Hamasa i Izraela, ispričao je zapadnim medijima kroz kakvu je torturu prošao nakon uhićenja, a njegovo svjedočanstvo naknadno je neovisno provjereno i potvrđeno, izvijestila je Al Jazeera.

Mladića su policajci tijekom ispitivanja pretukli, a nakon toga uskraćena mu je medicinska pomoć. Čelije u kojima su zatvorena djeca nemaju krevete nego prljave madrace, a smrad u prostoriji bez prozora je neizdrživ. 

Pročitajte i ovo Narkobande u Švedskoj - 4 Donosi Provjereno Zemlja iz snova postala je pakao! Danju i noću odjekuju pucnjevi, djeca izvršavaju ubojstva: "Dobiju dvije-tri godine u domu, a ostane im 10.000 eura"

Razlozi za uhićenja ne pokrivaju samo nasilne incidente već i mnoge druge aktivnosti kao što su nenasilni prosvjedi, političke izjave ili druženje sa sumnjivim osobama.

Prema Ženevskoj konvenciji, zatvorenici bi se trebali tretirati kao ratni zarobljenici, ali Izrael to ne čini već ih etiketira kao teroriste što je suprotno međunarodnom pravu. Po toj osnovi stotine tisuća Palestinaca je izvedeno pred suđenje od 1967., a do 2005. taj broj je dosegnuo nevjerojatnih 650.000.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene