Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imat će ga još stoljećima

COOL OTKRIĆE Zemlja već posljednjih 100 godina ima mini mjesec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici u NASA-i otkrili su da Zemlja ima još jedan prirodni satelit. Na neki način.

NASA je otkrila manji asteroid u orbiti oko Sunca, koji je istovremeno i u orbiti oko Zemlje te će ostati u društvu našeg planeta još dugo vremena.

Pročitajte i ovo Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Puno ranije nego što se mislilo Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji Promjene Zemlje iz svemira (Screenshots: NASA) Zapanjujući prizori Naš ''živ planet'' snimljen iz svemira: Ovako se mijenjao posljednjih 20 godina

Novootkriveni asteroid, koji je nazvan 2016 HO3, ne smatra se prirodnim satelitom Zemlje, ali je riječ o najboljem i najstabilnijem primjeru Zemljinog kvazi satelita do danas.

Paul Chodas, voditelj NASA-inog Centra za objekte blizu Zemlje (NEO), ističe i da je Zemlja do prije deset godina imala sličnog suputnika, u asteroidu 2003 YN107, no taj je asteroid u međuvremenu napustio Zemljino susjedstvo.

"Naši proračuni govor da je 2016 bio stabilan kvazi satelit Zemlje već gotovo jedno stoljeće i nastavit će slijediti taj obrazac u nadolazećim stoljećima", ističe Chodas.

Kako izgleda orbita tog asteroida, ili bolje rečeno novootkrivenog Zemljinog kvazi mini mjeseca, pogledajte u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene