Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici u NASA-i otkrili su da Zemlja ima još jedan prirodni satelit. Na neki način.


NASA je otkrila manji asteroid u orbiti oko Sunca, koji je istovremeno i u orbiti oko Zemlje te će ostati u društvu našeg planeta još dugo vremena.

Vezani članci Promjene Zemlje iz svemira (Screenshots: NASA) Naš ''živ planet'' snimljen iz svemira: Ovako se mijenjao posljednjih 20 godina Slika nije dostupna NASA: Prema Zemlji velikom brzinom juri asteroid, stiže idućeg tjedna

Novootkriveni asteroid, koji je nazvan 2016 HO3, ne smatra se prirodnim satelitom Zemlje, ali je riječ o najboljem i najstabilnijem primjeru Zemljinog kvazi satelita do danas.

Paul Chodas, voditelj NASA-inog Centra za objekte blizu Zemlje (NEO), ističe i da je Zemlja do prije deset godina imala sličnog suputnika, u asteroidu 2003 YN107, no taj je asteroid u međuvremenu napustio Zemljino susjedstvo.

"Naši proračuni govor da je 2016 bio stabilan kvazi satelit Zemlje već gotovo jedno stoljeće i nastavit će slijediti taj obrazac u nadolazećim stoljećima", ističe Chodas.

Kako izgleda orbita tog asteroida, ili bolje rečeno novootkrivenog Zemljinog kvazi mini mjeseca, pogledajte u priloženom videu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju