Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sortiranje svemirskog kamenja

NASA gradi 'svemirsku sačmaricu' za razbijanje asteroida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA u suradnji s jednom tvrtkom iz Brooklyna radi na neobičnom projektu - svemirskoj sačmarici.

Kako testirati snagu asteroida koji kruže oko Zemlje svako toliko zna tvrtka Honeybee Robotics iz Brooklyna, koja će u tu svrhu udružiti snage s NASA-om kako bi napravili jedinstveni satelit.

Pročitajte i ovo Asteroid/Ilustracija (Foto: AFP) BLISKI SUSRET Asteroid veličine kombija proletjet će noćas pored Zemlje, NASA poslala poruku Slika nije dostupna Misija teška 671 milijun dolara NASA lansira novu sondu na Mars, evo zašto

Jednom kad ga dovrše, taj će satelit moći odrediti ne samo potencijalnu snagu asteroida i drugog kamenja u svemiru, nego odrediti i je li njegov sastav dovoljno čvrst za uzimanje uzoraka.

Iz Honeybee Roboticsa tvrde da je sve to ključno u slanju ljudske posade na Mars u budućnosti, a isto misle i u NASA-i.

NAPOKON POTVRDA Enceladus ima globalni ocean! Slijedeći korak - ima li i života?

Satelit sačmarica je još uvijek u razvojnoj fazi, no cilj je da ga se koristi kao dio NASA-ine misije preusmjerenja asteroida (Asteroid Redirect Mission, odnosno ARM). Taj svemirski svojevrsni top, funkcionira tako da izbacuje komade asteroida iz orbite i približava im putanju Mjesecu, što ih čini pristupačnijima daljnjim znanstvenim istraživanjima, prenosi news.com.au.

NASA-ina ARM misija nastoji odlomiti masivan komad asteroida i pomaknuti ga u orbitu oko Mjeseca. Kad se nađe u orbiti, cilj je poslati misiju s ljudskom posadom na taj asteroid da se prikupe uzorci i pošalju na Zemlju. Sve to pomoglo bi u pripremi buduće misije na Mars.

Top koji Honeybee Robotics razvija ispalit će zrno u asteroid, a fizičari će pomoću brzine kojom se ono odbija od površine moći odrediti snagu asteroida te podatak o njegovoj čvrstoći. Isto tako, moći će ispaljivati i kuglice napunjene bojom, koje će prsnuti samo ukoliko je asteroid takve čvrstoće, kakvu NASA zacrta i programira da je dovoljna za daljnja proučavanja. Drugim riječima, ako je asteroid premeka, kuglica će se odbiti, a NASA će ga ignorirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene