Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon tri tjedna

Napokon otkriveno gdje je Putin sakrio Navaljnog: "Tamo su surovi uvjeti"

Aleksej Navalni
Aleksej Navalni Foto: Afp
Nakon tri tjedna najžešći kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina napokon je pronađen.

Aleksej Navaljni pronađen je u zatvoru u selu Karp na sjeveru Urala, u oblasti Jamalo-Nenec. 

Prema izjavama političarevih pristaša, Navaljnog je danas vidio njegov odvjetnik. On je, kažu, dobro, ali nisu otkrili previše detalja. 

"Aleksej je u jednoj od najsjevernijih i najudaljenijih kolonija uopće, IK-3, nazvana Polarni vuk. Tamo su surovi uvjeti, s posebnim režimom u zoni permafrosta. Vrlo je teško doći tamo, a ne postoje sustavi za dostavu pisama. Odvjetnik je danas bio tamo. Vidio je Alekseja. Odvjetnika također nisu odmah pustili unutra", objavio je Ivan Zdanov, pristaša Navaljnog na platformi X. Dodao je i kako se čini da je kolonija unaprijed bila pripremljena za njegov dolazak. 

Njegovi pristaše digli su uzbunu kada se Navaljni nije pojavio na sudskom ročištu 18. prosinca, a već tada su s njim, kako su rekli, izgubili kontakt više od dva tjedna. Izostanak s ročišta pojačao je strahove da mu se nešto dogodilo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem u susjedstvu VIDEO Požar progutao odlagalište otpada, vatrogasci radili cijelu noć: Zabranjeni sportovi na otvorenom i poljoprivredni proizvodi

Ruska vlada odbila je otkriti gdje se nalazi ili u cijelosti objasniti njegovo odsustvo.

Navaljni se na ročišta obično javljao video vezom. Umjesto da im sudac pomogne pronaći Navaljnog, on je odlučio obustaviti postupak. 

Posebna izvjestiteljica UN-ova Vijeća za ljudska prava za stanje u Rusiji, Mariana Katzarova, izrazila je zabrinutost. 

"Gospodin Navaljni i svi oni koji su proizvoljno pritvoreni trebaju odmah biti oslobođeni te im se trebaju omogućiti pravni lijekovi i odšteta za štetu koju su doživjeli, u skladu s obvezama o međunarodnim ljudskim pravima", rekla je.

Sud u gradu Kovrovu, 260 kilometara sjeveroistočno od Moskve, primio je pritužbe Alekseja Navaljnog na upravljanje zatvorom u kojem služi zatvorsku kaznu od 19 godina zbog navodnog ekstremizma i drugih optužbi.

Navaljni (47) je uložio tužbu protiv zatvorskog sustava zbog kršenja njegovih prava. Od početka prosinca, nije mu bilo traga te je propustio nekoliko ročišta.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Beogradu Kaos u Beogradu VIDEO Završen prosvjed u Beogradu, novi je sutra: "Nikoga nećemo ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji"

U početku, ruski zatvorski službenici krivili su nestanak struje zbog nemogućnosti spajanja video linka na sud. Potom su vlasti potvrdile da Navaljni više nije u regiji Vladimir, gdje se nalazi sud Kovrov.

Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš rekla je da vjeruju da je Navaljni premješten iz zatvorske kolonije IK-6. 

Ovaj mjesec, pristaše Navaljnog pokrenule su kampanju "Rusija bez Putina", pozivajući Ruse da prosvjeduju glasanjem za druge kandidate u nadolazećim predsjedničkim izborima 17. ožujka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene