Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki nacionalni obavještajni direktor:

'Napetosti u BiH prijete europskoj stabilnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki nacionalni obavještajni direktor Dennis Blair upozorio je u utorak, u pisanom izvješću Kongresu, da su etničke napetosti u Bosni i Hecegovini najveći izazov za održavanje stabilnosti u Europi, izvješćuje u srijedu američki tisak.

Dennis Blair, koji nadzire rad 16 američkih obavještajnih agencija, naveo je u pisanom dijelu svjedočenja senatskom Odboru za obavještajne službe, da je netrpeljivost među Srbima, Bošnjacima i Hrvatima u BiH u porastu, te da učvršćivanje njihovih odvojenih programa prijeti stabilnosti te krhke države. Blair je upozorio da bosanski Srbi vraćaju natrag neke od promjena uključenih u Daytonski sporazum, tražeći više autonomije za svoju minidržavu.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Predsjednik Republike Zoran Milanović - 10 Nazvao ga populistom Šef diplomacije BiH žestoko opleo po Milanoviću: "To o njemu više govori nego o bilo kome drugom"

To, po Blairu 'pridonosi rastu međuetničkih napetosti'. Istodobno, Bošnjaci i Hrvati žele da se ukinu podjele u BiH, kako bi mogla napredovati prema članstvu u EU, rekao je Blair.

'Formalni raspad države se ne čini neizbježnim'

'Iako se rašireno nasilje i formalni raspad države ne čine neizbježnima, etnički programi i dalje dominiraju u političkom procesu, a reforme su zastale zbog nesuglasica između triju glavnih etničkih skupina', rekao je Blair.

Kosovo, gdje odnosi srpske manjine i albanske većine ostaju napeti oko još uvijek podijeljenog sjevernog sektora, također zahtijeva stalnu američku i europsku pozornost kako bi se održala stabilnost, ocijenio je Blair. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene