Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Napadi na njemačku željeznicu planirani za SP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neuspjeli teroristički napadi na njemačku željeznicu od 31. srpnja prvobitno su trebali biti izvedeni za vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva, a kao najvjerojatniji motiv se spominje objavljivanje Muhamedovih karikatura u zapadnom tisku, javljaju njemački mediji u subotu.

- Teroristi su se predomislili kad su zaključili da je akcija za
vrijeme prvenstva, zbog pojačanih mjera sigurnosti, previše rizična, piše "Westdeutsche Allgemeine Zeitung" (WAZ) pozivajući se na istražna tijela.

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Eskalacija Nižu se incidenti, posla ima i za policiju: "Ovo podsjeća na film Beskrajni dan, požar bi trebale gasiti sve uključene strane" Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Tjednik "Focus" u najnovijem broju objavljuje da je, prema
dosadašnjim rezultatima istrage, glavni motiv za napad bio sukob oko Muhamedovih karikatura.

- Objavljivanje karikatura osumnjičeni su doživjeli kao izravan napad zapada na islamski svijet, izjavio je predsjednik Njemačkog kriminalističkog ureda (BKA) Joerg Ziercke u razgovoru za "Focus".

Jedan od daljnjih motiva je bila i pogibija terorističkog vođe al
Zarkavija početkom lipnja.

Kako je nadalje objasnio Ziercke, dvojica osumnjičenih su putem interneta potpali pod utjecaj al Qaide i njezine filozofije.

- Dvojica su u Njemačku došla s osnovnom ideologijom ali se ona tek ovdje i putem interneta razvila do ekstremističkih razmjera, izjavio je Ziercke. On je potvrdio da su osumnjičeni i planove za izradu eksplozivnih naprava pronašli na internetu.

BKA i dalje istražuje jesu li dvojica uhićenih planirali nove napade na ciljeve u Njemačkoj nakon što napadi od 31. srpnja na dva lokalna vlaka nisu uspjeli zbog tehničke greške u izvedbi eksplozivnih naprava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene