Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parkins i Alzheimer

Otkrivena je u krvi i majčinom mlijeku, a sad je možda i u našim mozgovima: "Povećava rizik od neuroloških poremećaja"

Plastična ambalaža, ilustracija - 4
Plastična ambalaža, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Plastika je do sada otkrivea u krvi, majčinom mlijeku i placenti, a nova studija orkriva da bi je moglo biti i u našem mozgu. Čestice plastike mogle bi negativno utjecati na neurološko zdravlje uzrokojući bolesti kao što su Parkins i Alzheimer.

Istraživači sa Sveučilišta u Beču otkrili su čestice plastike u mozgu miševa samo dva sata nakon što su miševi popili vodu zagađenu mikroplastikom.

"Jednom kada uđu u mozak čestice plastike mogu povećati rizik od upale, neuroloških poremećaja ili čak neurodegenerativnih bolesti kao što su Alzheimerova ili Parkinsonova bolest", rekao je Lukas Kenner, jedan od istraživača na projektu za Guardian.

Osim potencijalno teških degenerativnih posljedica, istraživači također vjeruju da kontaminacija mikroplastikom u našem mozgu može uzrokovati kratkoročne zdravstvene učinke kao što su kognitivno oštećenje, neurotoksičnost i promijenjene razine neurotransmitera, što može doprinijeti promjenama u ponašanju.

Pročitajte i ovo Poreč bez plastike! - 3 stop plivanju u plastici Prvi veliki grad koji je rekao zbogom plastici: "Cilj nam je bio utjecati na ljude da uopće na stvaraju otpad"

Iako se studija u Beču usredotočila na učinke plastike konzumirane u pitkoj vodi, to nije jedini način na koji ljudi gutaju plastiku. Kineska studija iz 2022. istraživala je kako plastika koja se udiše kroz nos utječe na mozak, a istraživači su izvijestili da se mogla uočiti jasna neurotoksičnost nanoplastike. U osnovi, udahnuta plastika dovodi do smanjenog funkcioniranja određenih moždanih enzima koji također ne funkcioniraju u mozgu pacijenata s Parkinsonovom i Alzheimerovom bolešću.

Naravno, i mi jedemo plastiku, a nova istraživanja o plastici i zdravlju mozga pojavljuju se istovremeno s najnovijim studijama o tome kako kontaminanti utječu na naše gastrointestinalno zdravlje. Slično kao krvno-moždana barijera, gastrointestinalna barijera također je osjetljiva na smetnje nanoplastike koja može uzrokovati upalne i imunološke reakcije u crijevima, kao i smrt stanica.

Pročitajte i ovo Plastika u hrani - 4 ISTRAŽIVANJE ZNANSTVENIKA Iz blagdanske večere mogla bi vrebati i opasnost: "Ona ostaje u našem tijelu u većim količinama. Ali još ne znamo što mu čini"

U ovom trenutku jasno je da se plastika infiltrirala u većinu dijelova ljudskog tijela, uključujući našu krv, organe, placente, majčino mlijeko i gastrointestinalni sustav. Iako još ne razumijemo u potpunosti kako plastika utječe na različite dijelove našeg tijela, mnoge kemikalije koje se nalaze u raznim vrstama plastike poznate su kao karcinogene i hormonski disruptori, povezane s negativnim zdravstvenim ishodima uključujući pretilost, dijabetes, reproduktivne poremećaje i neurološka oštećenja u fetusa i djece.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene