Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAŽIVANJE ZNANSTVENIKA

Iz blagdanske večere mogla bi vrebati i opasnost: "Ona ostaje u našem tijelu u većim količinama. Ali još ne znamo što mu čini"

Aktualno Galerija Plastika u hrani - 4 Plastika u hrani - 4 Foto: DNEVNIK.hr Plastika u hrani - 2 Plastika u hrani - 2 Foto: DNEVNIK.hr Plastika u hrani - 3 Plastika u hrani - 3 Foto: DNEVNIK.hr Plastika u hrani - 1 Plastika u hrani - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Plastika u hrani - 5 Galerija 1/6 >>
Priznali to ili ne, mnogi se blagdanima vesele baš zbog bogatog božićnog stola. A zbog najnovijeg istraživanja engleskih znanstvenika, večera bi vam mogla prisjesti. Uz pregršt ukusnih kalorija u svoje biste tijelo mogli unijeti i oku nevidljivu plastiku.

Mirisna pečenka, krumpiri, šareno povrće. Zvuči kao savršena božićna večera. Malo tko, uz zazubice, u ovom tanjuru vidi opasnost. A ona vreba iz ambalaže sastojaka.

"Pronašli smo sedam puta više mikroplastike u hrani iz plastične ambalaže nego u onoj koja nije bila u plastici", rekao je dr. Fay Couceiro sa Sveučilišta u Portsmouthu.

Večera iz plastične ambalaže imala je više od 200 tisuća čestica plastike u sebi. Riječ je o komadićima manjim od milimetra koji nastaju raspadanjem, oku nevidljivim. Znanstvenici upozoravaju da se svakodnevnim konzumiranjem hrane iz plastične ambalaže u tijelu skupi oko 10 grama plastike.

Mikroplastiku u hrani postalo je nemoguće izbjeći, upozoravaju. Čestice su u tlu, zraku, vodi.

"Svi smo utvrdili da je prisutna u našem tijelu, ostaje u našem tijelu u velikim količinama. Ali, još ne znamo što mu čini. To istražujemo", pojašnjava profesor Shaji Sebastian iz Sveučilišne nastavne bolnice u Hullu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAGREBAČKI HOLDING Zagrepčani su ih dugo čekali: Započela podjela besplatnih vrećica za otpad

Pročitajte i ovo Odbačene i izgubljene ribarske mreže - 8 Loša i za ljude Znate li što su "mreže duhova"? Pošast na dnu mora koja ubija morski svijet

Uzokuje li štetu, kaže, prerano je reći. Predviđa se da će se globalna proizvodnja plastike udvostručiti u sljedeća dva desetljeća, a plastičnog otpada u svjetskim oceanima bit će čak tri puta više.

Više o mikroplastici u hrani pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Marije Horvat.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene