Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplozija bombe

Nakon Panettina dolaska u Afganistan, poginula jedna osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Leon Panetta stigao je u nenajavljeni posjet Afganistanu dok SAD pokušava smiriti tenzije nastale masakrom 16 afganistanskih civila koje je u svom krvavom pohodu ubio američki vojnik.

Kada se Afganistanom proširila vijest o dvodnevnom posjetu američkog ministra obrane, u Kandaharu je eksplodirala bomba postavljena na motocikl, a u eksploziji je poginuo jedan afganistanski obavještajac dok su tri osobe ozlijeđene, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

Iako nitko nije preuzeo odgovornost za eksploziju pretpostavlja se kako je podmetanje bombe djelo talibana s obzirom da je taj dio Kandahara njihovo uporište. Kako se doznaje Panettin posjet Afganistanu bio je dogovoren i prije nedjeljnog masakra u dva sela u okolici Kandahara, ali svakako dobiva novo značenje dok su američki i afganistanski političari pod povećanim pritiskom i traženjem što skorijeg okončanja rata koji je ušao u svoju 11 godinu.

>> Postupak američkog kolege šokirao hrvatski kamp u Kabulu

Panetta bi se trebao obratiti američkim vojnicima koji bi mogli postati mete odmazde zbog ubojstva seljana, među kojima i devetero djece, a afganistanski talibani zaprijetili su kako će smrti nevinih civila osvetiti obezglavljivanjem američkog osoblja. Kao najviši američki dužnosnik koji je posjetio Afganistan nakon ubojitog pohoda američkog narednika Panetta i dalje smatra kako dogovorena strategija funkcionira te kako će izdržati pritisak.

Mnogi Afganistanci ne slažu se s Panettom, a vrlo jasno svoje su neslaganje pokazali i stanovnici dvaju sela čije susjede je ubio pomahnitali narednik te zahtijevaju da mu se za ubojstva sudi u Afganistanu.- Moraju biti optuženi ovdje. Protiv moje obitelji počinili su dav zločina. Prvi je taj što su ih ubili, a drugi što su ih spalili kazao je Wazir Mohammad (40) koji je u masakru izgubio 11 članova obitelji.

Klerik Neda Mohammad Akhond slaže se s njim i smatra kako su ubojstva bila odmazda za nagazne mine koje su pobunjenici podmetnuli američkom konvoju samo nekoliko dana prije masakra za koji su afganistanski dužnosnici optužili samo jednog vojnika. Dužnosnici NATO-a tvrde kako je prerano govoriti hoće li naredniku biti suđeno u SAD-u ii Afganistanu, ali svakako će mu se suditi prema američkom zakonu. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene