Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nitko to nije očekivao'

Postupak američkog kolege šokirao hrvatski kamp u Kabulu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Afganistanu je više od 300 hrvatskih vojnika i policajaca. No, nema ih na iznimno opasnom jugu Afganistana, gdje je američki vojnik pobio 16 civila. Hrvatski časnici su zgroženi njegovim postupkom.

Ratnu zonu i afganistansku svakodnevicu uz kaos i bombaške napade Marileo Staničić je zamijenio uredom. No, kapetan bojnog broda itekako se sjeća svih priprema. 'Mi radimo filter, mi stvarno radimo filter'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Slika nije dostupna Među 95 pripadnika i 5 žena Hrvatski vojnici ispraćeni u Afganistan: Po prvi put i s hrvatskim naoružanjem

Na opasan zadatak odlaze - samo najbolji. Uz obuku na terenu moraju svladati i zahtjevan psihološki test. Mnogi padaju. 'Samo potpuno spreman pripadnik može otići u operaciju ISAF. Veliki značaj se posvećuje psihološkoj pripremi i stresnim situacijama koje nas mogu očekivati - neprijateljska vatra, zarobljavanje, samoubojice, itd', kaže kapetan bojnog broda.

Postupak američkog vojnika, čiji je krvavi pohod zgrozio svijet, šokirao je i hrvatski kamp u Kabulu. Svakodnevno su u kontaktu s Amerikancima.

'Mi mislimo da je ovo izolirano. Mi smo svi zaprepašteni, šokirani. Nitko to nije očekivao', kazao je brigadir Tomislav Galić, zapovjednik 19. hrvatskog kontigenta.

U Afganistanu, uz vruću granicu s Pakistanom, sada je 339 hrvatskih vojnika i policajaca. Smješteni su u glavnom gradu Kabulu, a većina na sjeveru zemlje u Mazar-i-Sharifu. Nema nas na nesigurnom jugu - najjačem talibanskom uporištu.

Vrijeme do odlaska u Afganistan odbrojava se u džamiji. U nekoliko školskih sati uče običaje i pravila ponašanja islamskog svijeta, koja im mogu spasiti i život.

'Ljudi su ovdje jako susretljivi i mi smo takvi prema njima. Za sada nema nikakvih problema', kaže brigadir Galić.

Prije nekoliko tjedana američki su vojnici razbijesnili narod paljenjem Kurana. Javnost je zgrozila i snimka na kojoj pozirajući mokre po mrtvim talibanima. No, milijunskom i većinskom stanovništvu, Hrvati su, kaže naši sugovornci, odavno dokazali da dolaze s prijateljskim namjerama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene