Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Afganistanu je više od 300 hrvatskih vojnika i policajaca. No, nema ih na iznimno opasnom jugu Afganistana, gdje je američki vojnik pobio 16 civila. Hrvatski časnici su zgroženi njegovim postupkom.


Ratnu zonu i afganistansku svakodnevicu uz kaos i bombaške napade Marileo Staničić je zamijenio uredom. No, kapetan bojnog broda itekako se sjeća svih priprema. 'Mi radimo filter, mi stvarno radimo filter'.

Vezani članci Hrvatska vojska - 2 Nove tenzije na relaciji Zagreb - Beograd: "Njih smeta sve, oni i dalje drže svoju javnost u nekoj polutenziji. Albanska većina na Kosovu priznata je od skoro cijelog EU-a" Slika nije dostupna VIDEO Evo kako Božić slave naši vojnici u Afganistanu

Na opasan zadatak odlaze - samo najbolji. Uz obuku na terenu moraju svladati i zahtjevan psihološki test. Mnogi padaju. 'Samo potpuno spreman pripadnik može otići u operaciju ISAF. Veliki značaj se posvećuje psihološkoj pripremi i stresnim situacijama koje nas mogu očekivati - neprijateljska vatra, zarobljavanje, samoubojice, itd', kaže kapetan bojnog broda.

Postupak američkog vojnika, čiji je krvavi pohod zgrozio svijet, šokirao je i hrvatski kamp u Kabulu. Svakodnevno su u kontaktu s Amerikancima.

'Mi mislimo da je ovo izolirano. Mi smo svi zaprepašteni, šokirani. Nitko to nije očekivao', kazao je brigadir Tomislav Galić, zapovjednik 19. hrvatskog kontigenta.

U Afganistanu, uz vruću granicu s Pakistanom, sada je 339 hrvatskih vojnika i policajaca. Smješteni su u glavnom gradu Kabulu, a većina na sjeveru zemlje u Mazar-i-Sharifu. Nema nas na nesigurnom jugu - najjačem talibanskom uporištu.

Vrijeme do odlaska u Afganistan odbrojava se u džamiji. U nekoliko školskih sati uče običaje i pravila ponašanja islamskog svijeta, koja im mogu spasiti i život.

'Ljudi su ovdje jako susretljivi i mi smo takvi prema njima. Za sada nema nikakvih problema', kaže brigadir Galić.

Prije nekoliko tjedana američki su vojnici razbijesnili narod paljenjem Kurana. Javnost je zgrozila i snimka na kojoj pozirajući mokre po mrtvim talibanima. No, milijunskom i većinskom stanovništvu, Hrvati su, kaže naši sugovornci, odavno dokazali da dolaze s prijateljskim namjerama.