Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najvrjedniji izvozni proizvod - mokraća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kućama i stanovima diljem Buenos Airesa, tisuće starijih žena veselo mokre u plastične kante koliko god puta dnevno trebaju. Sve su one starije od 65, a na wc odlaze držeći plastičnu kantu među nogama.

I ne rade to zato što nemaju kupaonicu ili toalet, već zato što je mokraća starijih žena, jedan od argentinskih najmanje poznatih, ali najvrijednijih izvoznih proizvoda.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

'Tekuće zlato', kako nazivaju mokraću žena koje su u klimakteriju, Argentini u posljednjih deset godina donosi desetke milijuna dolara godišnje. Posebnost ove mokraće je u tome što u njoj ima vrijednih hormona koji pomažu neplodnim mladim ženama, koje imaju zrela ali nevoljna jajašca.

- U početku sam rekla ne, a sada dobivam svaki mjesec mali poklon, ali ne doniram mokraću zbog toga, nego zato što je za dobru svrhu, a ja bih ju ionako bacila, rekla je jedna dobrovoljka.

Jednom mjesečno žene dobrovoljke dobiju mali poklončić, koji pak nema gotovo nikaku materijalnu vrijednost. Naime, u Argentini vlada zakon, kojim je zabranjena komercijalizacija dijelova i materijala koji dolaze od ljudskog tijela.Tako da su pokloni koje ove žene dobivaju samo simbolični. A one se slažu kad kažu da to rade iz čiste humanosti.

Ipak postoje i one koje ne znaju baš čemu ta njihova mokraća služi, tako da misle da će ona otići u svrhe izrade nekih kozmetičkih preparata, kremica i sl.

Za izvlačenje 1 hormona (GNRH1) potrebo je 200 000 litara urina žena u klimakteriju. Nakon toga kreće proces koji traje mjesecima, a završava dobivanjem grama hormona od kojeg se može napraviti oko 2 000 doza lijeka za pomoć neplodnim ženama.

I tako će od svakih 100 neplodnih žena, njih pet nakon uzimanja ovog hormona, ostati trudne.

Svakoga dana gradom kruže skupljači mokraće, koji u kamionima prevoze litre te dragocjene tekućine do jedinog instituta u zemlji koji se tim procesom bavi. U Institut Massone, mokraća ulazi, a hormoni izlaze.

Argentina je tako najveći izvođač ovog proizvoda u svijetu, a zadovoljava oko 80 posto svjetskog tržišta. Ostatak mokraće dolazi iz Kine i Japana

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene