Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U kućama i stanovima diljem Buenos Airesa, tisuće starijih žena veselo mokre u plastične kante koliko god puta dnevno trebaju. Sve su one starije od 65, a na wc odlaze držeći plastičnu kantu među nogama.


I ne rade to zato što nemaju kupaonicu ili toalet, već zato što je mokraća starijih žena, jedan od argentinskih najmanje poznatih, ali najvrijednijih izvoznih proizvoda.

Vezani članci U krevetu ''Vježbajte na jajima'': Djevojka slikovito pokazala tajnu ženskog užitka kako bi muškarcima olakšala posao Slika nije dostupna NASA daje 30.000 dolara za dobru ideju: Evo što trebate učiniti!

'Tekuće zlato', kako nazivaju mokraću žena koje su u klimakteriju, Argentini u posljednjih deset godina donosi desetke milijuna dolara godišnje. Posebnost ove mokraće je u tome što u njoj ima vrijednih hormona koji pomažu neplodnim mladim ženama, koje imaju zrela ali nevoljna jajašca.

- U početku sam rekla ne, a sada dobivam svaki mjesec mali poklon, ali ne doniram mokraću zbog toga, nego zato što je za dobru svrhu, a ja bih ju ionako bacila, rekla je jedna dobrovoljka.

Jednom mjesečno žene dobrovoljke dobiju mali poklončić, koji pak nema gotovo nikaku materijalnu vrijednost. Naime, u Argentini vlada zakon, kojim je zabranjena komercijalizacija dijelova i materijala koji dolaze od ljudskog tijela.Tako da su pokloni koje ove žene dobivaju samo simbolični. A one se slažu kad kažu da to rade iz čiste humanosti.

Ipak postoje i one koje ne znaju baš čemu ta njihova mokraća služi, tako da misle da će ona otići u svrhe izrade nekih kozmetičkih preparata, kremica i sl.

Za izvlačenje 1 hormona (GNRH1) potrebo je 200 000 litara urina žena u klimakteriju. Nakon toga kreće proces koji traje mjesecima, a završava dobivanjem grama hormona od kojeg se može napraviti oko 2 000 doza lijeka za pomoć neplodnim ženama.

I tako će od svakih 100 neplodnih žena, njih pet nakon uzimanja ovog hormona, ostati trudne.

Svakoga dana gradom kruže skupljači mokraće, koji u kamionima prevoze litre te dragocjene tekućine do jedinog instituta u zemlji koji se tim procesom bavi. U Institut Massone, mokraća ulazi, a hormoni izlaze.

Argentina je tako najveći izvođač ovog proizvoda u svijetu, a zadovoljava oko 80 posto svjetskog tržišta. Ostatak mokraće dolazi iz Kine i Japana