Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MITO I KORUPCIJA

Najveći skandali u europskoj politici - a među njima je i jedan iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od korupcije do pogodovanja ljubavnicama i zloporabe položaja - popis grijeha nekad vodećih političara u europskim zemljama podugačak je.

U povodu skandala koji je potresao predizbornu kampanju predsjedničkog kandidata francuske desnice Françoisa Fillona, protiv kojeg sud namjerava otvoriti istragu zbog optužbi za zloporabu novca poreznih obveznika, agencija France Presse podsjeća na nekoliko političko-financijskih skandala koji su se dogodili u Europi u vrijeme izbora ili prisilili političare na ostavku.

Njemačka - u igri 700 eura

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregled godine 2013. Skandali koji su obilježili 2013. godinu Slika nije dostupna Crne slutnje Kriza eurozone nije gotova, najgore vijesti tek stižu

Od skandala oko nezakonitih donacija CDU-u 1999., zbog kojeg je tadašnji kancelar Helmut Kohl platio veliku novčanu kaznu, Njemačka je jako osjetljiva na korupciju.

Tako je 2012. njemački predsjednik Christian Wulff (CDU) bio prisiljen podnijeti ostavku nakon dvomjesečne polemike. Bio je optužen za korupciju jer je primio poklon u vrijednosti od 700 eura od jednog filmskog producenta, te da je vršio pritisak na medije kako bi zaustavio širenje informacija o svojim financijskim vezama s jednim poduzetnikom. Dvije godine poslije oslobođen je svih optužbi za korupciju.

Ujedinjeno Kraljevstvo - čudni troškovi parlamentarnih zastupnika

Od 2004. do 2009., više od polovice britanskih parlamentarnih zastupnika imalo je nepravilnosti u svojim troškovima u ukupnom iznosu od više od milijun eura, pokazala je revizija objavljena u veljači 2010., nekoliko mjeseci nakon otkrića u Daily Telegraphu. Isplaćene su im bile, primjerice, naknade za plutajuću kućicu za patke, kutije šibica, pornografske filmove i kamate za nepostojeće stambene kredite.

Skandal je doveo do ostavki laburističke ministrice unutarnjih poslova Jacqui Smith i predsjednika donjeg doma parlamenta Michaela Martina. Sedmero parlamentaraca, konzervativaca i laburista, bilo je osuđeno na zatvorske kazne.

Italija - slučaj Berlusconi

Silvio Berlusconi, premijer u tri navrata između 1994. i 2011., imao je puno problema s pravosuđem. No budući da je oslobođen optužbi ili su slučaji otišli u zastaru, za sada ima samo jednu konačnu presudu i to iz kolovoza 2013. zbog porezne prijevare zbog koje je morao odraditi nekoliko sati društveno korisnog rada, ali je i izgubio zastupničko mjesto u parlamentu.

Rumunjska - korupcija

Premijer Sorin Grindenau suočio se u veljači ove godine s masovnim prosvjedima nakon što je, doduše neuspješno, pokušao ublažiti zakonske propise o borbi protiv korupcije kako bi, smatraju prosvjednici, zaštitio predsjednika svoje socijaldemokratske stranke Liviua Dragneu, kojemu se sudi zbog zloporabe službenog položaja.

U listopadu 2015., požar u diskoteci u Bukureštu (64 mrtvih) izazvao je velike prosvjede protiv korumpiranih političkih elita i doveo do ostavke premijera Victora Ponte, protiv kojeg je pokrenuto više istraga.

Španjolska - mito

Bivšim čelnicima Narodne stranke (konzervativci) sudi se od listopada 2016. zbog primanja mita i lažnih računa izdanih između 1999. i 2005. godine. Narodna stranka izgubila je zbog toga apsolutnu većinu na izborima u prosincu 2015., dok su se stranke Podemos (radikalna ljevica) i Ciudadanos (liberali) uzdigle kritizirajući korupciju. No njezin predsjednik Mariano Rajoy uspio je ipak formirati manjinsku vladu u studenome 2016. godine.

Uz to, kraljev šogor Inaki Urdangarin osuđen je 17. veljače na šest godina zatvora zbog korupcije, no konačnu sudsku presudu čeka na slobodi. Njegova supruga Cristina oslobođena je optužbi.

Belgija - Fortisgate

Demokršćanski premijer Yves Leterme podnio je u prosincu 2008. ostavku zbog optužbi da se miješao u rad pravosuđa kako bi spasio banku Fortis od stečaja, tzv. Fortisgate. No istraga ga je oslobodila krivnje i ponovno je postao premijerom od 2009. do 2011. godine.

Slovenija - mito

Konzervativni premijer Janez Janša srušen je s vlasti u veljači 2013. odlukom parlamenta koji mu je nakon višetjednih prosvjeda izglasao nepovjerenje. Optužen je bio za nepravilnosti u poreznoj prijavi, a prije toga već je bio optužen za primanje mita u aferi "Patria" tijekom prethodnog mandata od 2004. do 2008. godine. Osuđen je na dvije godine zatvora.

Češka - zloporaba službenog položaja

U lipnju 2013., premijer desnog centra Petr Nečas podnio je ostavku zbog optužbi za korupciju i zloporabu službenog položaja. U skandal je bila upletena njegova bliska suradnica i ljubavnica. Tužiteljstvo je odustalo od kaznenog progona.

Hrvatska - slučaj Sanader

Premijer desnog centra Ivo Sanader (HDZ) podnio je 1. srpnja 2009. ostavku "zbog osobnih razloga", a u srpnju 2011., nakon 220 dana bijega, Austrija ga je izručila Hrvatskoj zbog optužbi za korupciju u pet afera. Do sada nema nijednu pravomoćnu presudu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene