458690
458690
458690
458690
458690

Hoće li Francuska dobiti svog Donalda Trumpa? "Gospodin Nitko" na putu do Elizejske palače

  • , 28.11.2016., 21:59
  • Autor:
  • komentara

Hoće li Francuska kao novog predsjednika dobiti svoju verziju Donalda Trumpa? François Fillon, baš kao i američki milijarder, počeo je kao autsajder, a sada je favorit.

 
 
 
 
Fillon favorit za francuskog predsjednika (Video: Dnevnik Nove TV)
Fillon favorit za francuskog predsjednika (Video: Dnevnik Nove TV)

Zalaže se za ograničavanje ulaska migranata, bolje odnose s Rusijom, a Vladimir Putin časti ga komplimentima. Ankete kažu da će konzervativni kandidat Fijon uvjerljivo pobijediti na izborima, zbog čega se u taboru socijalista oglasio alarm za uzbunu.

Protivnici su ga zvali gospodin Nitko, a sada je na putu prema Elizejskoj palači. Francois Fillon uvjerljivo je pobijedio na stranačkim predizborima francuskih konzervativaca za predsjedničkog kandidata. Iznenađujuće je iza sebe ostavio favorita Juppea i bivšeg predsjednika Sarkozyja, za čijeg je mandata bio na dužnosti premijera.

„Na cesti sam tri godine i slušam Francuze u svom programu i vrijednostima. Osjećao sam kako val raste i ruši sve predviđene scenarije. Moj je pristup prihvaćen. Francuska neće prihvatiti neuspjeh. Želi istinu i akciju“, kazao je Fillon.

Želi radikalne reforme

Zalaže se za radikalne reforme. Želi podijeliti pola milijuna otkaza u javnim službama, podići dobnu granicu za odlazak u mirovinu, smanjiti socijalna davanja i ukinuti radni tjedan od 35 sati.

„Mislim da predstavlja francusko selo, francuske zanatlije, sve one koji više ne glasuju i koji će u njemu pronaći nadu“, kazala je Dominique Bied-Charreton, stanovnica Pariza

Parižanin Renaud Capitaine smatra da je Fillon dobar kandidat.

„Dobar je kandidat, ali mislim da ne bi bio dobar predsjednik zato što može francuskom narodu nanijeti dosta štete rušenjem socijalnog sustava“, kaže Capitaine.

Putin ga hvali

Fillon je pozornost nedavno privukao i svojim zalaganjem za bolje odnose s Rusijom, pa čak i savezništvo u borbi protiv terorizma. Ruskom predsjedniku Putinu takve su se poruke svidjele pa ga je nahvalio.

Ankete kažu da će na izborima ući u drugi krug u kojem će uvjerljivo poraziti kandidatkinju ekstremne desnice, Marine Le Pen. Socijalisti trenutačnog predsjednika Hollandea zasad ne stoje najbolje. On će, ako se ponovno kandidira, osvojiti manje od 10 posto glasova, a slično bi prošao i njegov stranački kolega, premijer Valls.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se