Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od autsajdera do favorita

Hoće li Francuska dobiti svog Donalda Trumpa? "Gospodin Nitko" na putu do Elizejske palače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li Francuska kao novog predsjednika dobiti svoju verziju Donalda Trumpa? François Fillon, baš kao i američki milijarder, počeo je kao autsajder, a sada je favorit.

Zalaže se za ograničavanje ulaska migranata, bolje odnose s Rusijom, a Vladimir Putin časti ga komplimentima. Ankete kažu da će konzervativni kandidat Fijon uvjerljivo pobijediti na izborima, zbog čega se u taboru socijalista oglasio alarm za uzbunu.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjendički izbori Biden podbadao Trumpa: "Natječem se protiv šestogodišnjaka" Donald Trump On poriče krivnju Počinje suđenje Donaldu Trumpu zbog novca koji je dao pornoglumici: Navodno joj za šutnju platio 130.000 dolara

Protivnici su ga zvali gospodin Nitko, a sada je na putu prema Elizejskoj palači. Francois Fillon uvjerljivo je pobijedio na stranačkim predizborima francuskih konzervativaca za predsjedničkog kandidata. Iznenađujuće je iza sebe ostavio favorita Juppea i bivšeg predsjednika Sarkozyja, za čijeg je mandata bio na dužnosti premijera.

„Na cesti sam tri godine i slušam Francuze u svom programu i vrijednostima. Osjećao sam kako val raste i ruši sve predviđene scenarije. Moj je pristup prihvaćen. Francuska neće prihvatiti neuspjeh. Želi istinu i akciju“, kazao je Fillon.

Želi radikalne reforme

Zalaže se za radikalne reforme. Želi podijeliti pola milijuna otkaza u javnim službama, podići dobnu granicu za odlazak u mirovinu, smanjiti socijalna davanja i ukinuti radni tjedan od 35 sati.

„Mislim da predstavlja francusko selo, francuske zanatlije, sve one koji više ne glasuju i koji će u njemu pronaći nadu“, kazala je Dominique Bied-Charreton, stanovnica Pariza

Parižanin Renaud Capitaine smatra da je Fillon dobar kandidat.

„Dobar je kandidat, ali mislim da ne bi bio dobar predsjednik zato što može francuskom narodu nanijeti dosta štete rušenjem socijalnog sustava“, kaže Capitaine.

Putin ga hvali

Fillon je pozornost nedavno privukao i svojim zalaganjem za bolje odnose s Rusijom, pa čak i savezništvo u borbi protiv terorizma. Ruskom predsjedniku Putinu takve su se poruke svidjele pa ga je nahvalio.

Ankete kažu da će na izborima ući u drugi krug u kojem će uvjerljivo poraziti kandidatkinju ekstremne desnice, Marine Le Pen. Socijalisti trenutačnog predsjednika Hollandea zasad ne stoje najbolje. On će, ako se ponovno kandidira, osvojiti manje od 10 posto glasova, a slično bi prošao i njegov stranački kolega, premijer Valls.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene