Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neubičajeno visoke temperature za ovo doba godine zabrinule su Europljane koji se pitaju kad će napokon doći zima i pasti snijeg, dok su u Rusiji, otkad se vodi statistika, zabilježene najviše prosinačke temperature od 1877. godine.


Proljetni cvjetovi pojavili su se u austrijskim Alpama, u Švicarskoj su propupala stabla kestena, Šveđani po šumama još uvijek pronalaze gljive, a diljem kontinenta Europljani se pitaju kad će napokon doći zima.

Vezani članci Zid o EU izborima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Mjesta eurozastupnika nisu jedini posao iz snova: Oni su u lovu na godišnju plaću od 260.000 eura koja će im biti tek – džeparac Ivica Puljak (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Puljak: S optimizmom gledamo na snažnu, ujedinjenu i naprednu Europu

Prve skijaše u najpoznatijim zimskim alpskim odredištima umjesto snijega dočekale su zelene padine, a zabrinuti turistički djelatnici goste pokušavaju privući alternativnim sadržajima poput vikenda u toplicama, planinarenjem ili općenitim predbožićnim ugođajem.

Premda se ovog vikenda očekuju obilne snježne oborine, već početkom sljedećeg tjedna najavljene su visoke temperature koje bi mogle dovesti do otapanja snježnog pokrivača.

Žrtve neuobičajeno visokih temperatura su i trgovci odjećom koji ne mogu prodati zimske kolekcije.

Zabrinuti su i uzgajivači voća jer bi kasniji zimski mraz mogao
uništiti pupove koji su se pojavili prerano.

UN-ova meteorološka agencija priopćila je kako su prosječne temperature u Europi, od Norveške do Sredozemlja, najmanje 3 stupnja više od prosinačkog prosjeka.

Ruski meteorolozi rekli su da su temperature posljednjih dana 8 do 10 stupnjava više od uobičajenih za prosinac, što je najviše od kad su se 1877. godine počele sustavno mjeriti temperature zraka.

U Rusiji je 1. prosinca prosječna temperatura bila samo dva do tri stupnja niža od temperature zabilježene 1. srpnja, koja je tada bila pala na najnižu razinu, rekli su meteorolozi.

Ruska glasila su zabrinuta zbog te neuobičajene topline koja uz činjenicu da sunca uopće nema već šesti tjedan, deprimira stanovnike središnje Rusije, gdje prvi snijeg obično padne početkom studenog.

Maslačci i gljive koji niču u moskovskim parkovima, te medvjedi koji ne mogu spavati zimski san posljedica su rekordno visokih temperatura, a marelice i jorgovani počeli su pupati u Botaničkom vrtu u Krasnodaru.