Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jordan Romero, 13-godišnji Amerikanac, postao je najmlađi alpinist koji se popeo na 8848 metara visoki Mount Everest.


Jordan Romero je s 'krova svijeta' nazvao satelitskim telefonom svoju majku Leigh Anne, koja je iz kuće u Kaliforniji pomoću GPS-a pratila njegov put do vrha. Dječak podrijetlom s Big Bear Lakea, 125 km zapadno od Los Angelesa, najmlađi je alpinist u povijesti koji se popeo na najviši vrh svijeta, što je želio od 'malih nogu'.

Vezani članci Slika nije dostupna Za najvećeg živućeg Novozelanđanina izabran - mrtav Hillary! Slika nije dostupna Devet članica prešlo 'Khumbu icefall' i prespavalo na 6000 m

Zahvaljujući roditeljima planinarima, Jordan je još kao desetogodišnjak osvojio Kilimandžaro u Tanzaniji, a godinu kasnije već se popeo na Mount McKinley na Aljasci te na Aconcaguu u Argentini. Za osvajanje najviših vrhova svih sedam kontinenata još mu nedostaje planina Vinson na Antarktici.

Pripreme za uspon na Everest trajale su godinu dana. U ekspediciji je bio i njegov otac te trojica šerpa. Dosad najmlađi osvajač Everesta bio je 16-godišnjak iz Nepala Temba Tsheri. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju