Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Ukrajini

'Najbitnije što Putin pokazuje jest da je Zapad - nemoćan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjak za geopolitiku, profesor Vlatko Cvrtila, za Dnevnik Nove TV komentirao je aktualnu situaciju u Ukrajini.

Ukrajina kaže - dali su nam ultimatum predaja na Krimu do jutra ili napad. Rusija kaže - nismo! Istodobno, predsjednik Dume kaže kako nema potrebe za slanjem vojske u Ukrajinu. Što sve to znači?

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

U ovako napetim međunarodnim situacijama imate različite oblike psihološkog djelovanja. Ultimatum je jedan od tih oblika. Vrlo su važne poruke koje se daju u javnost. Sad s jedne strane imate predsjednika Dume koji, kad ga čitate između redova, ustvari smiruje situaciju. Međutim, to se možda može shvatiti kao nekakav oblik slabosti Rusije pa nakon toga ide ovo psihološko ratovanje - dali smo ultimatum, pa nismo dali ultimatum. Drži se ta cijela situacija na jednoj razini napetosti koja u ovom trenutku prije svega odgovara Rusiji.

VIDEO Putin na vježbama ruske vojske: Gledao tenkovske manevre uz zvukove paljbe

EKSKLUZIVNO Rusi o situaciji u Ukrajini: 'Hvala Bogu da Rusija ima Putina koji može sve brzo rješiti!'

Što Zapad sada može učiniti da cijeli proces krene prema smirivanju?

Teško da može učiniti nešto jer on bi prije svega nešto morao učiniti prema Rusiji, a nema što osim određenih poruka u smislu - nećemo doći na sastanak za četiri mjeseca, uvest ćemo određene sankcije, što sigurno neće obeshrabriti Rusiju da kroz ovu vojnu prijetnju ostvaruje svoje interese. Ono što je jasno jest da Rusija to ne čini samo da bi zaštitila svoj geopolitički interes u Ukrajini nego jer i njihova javnost očekuje da se vrlo čvrsto postave u ovom slučaju i da svoje interese, ako treba i kroz vojnu prijetnju, ne kroz vođenje rata, nego kroz vojnu prijetnju ostvare. I to Rusija čini.

Rusi postavili ultimatum Ukrajini: 'Predajte se do 04:00 ujutro ili napadamo!'

Može li se uopće razgovarati o budućnosti Ukrajine, a da se ne konzultira Rusija?

Ne može. Čak i da Rusija nije poduzela ove korake jasno je da budućnost Ukrajine nakon revolucije koja se dogodila, ne može graditi ako nema Rusije. Rusija je ekonomski i na mnoge druge načine vezana uz Ukrajinu i jasno pokazuju da oni u svemu tome trebaju sudjelovati. Svaki potez koji Rusija sada čini zapravo je priprema za budućnost kada se bude odlučivalo na izborima ili na neki drugi način o budućem političkom životu Ukrajine.

Putin pokazuje moć, no je li to jedino što želi postići?

On je pokazao dvije stvari - da ima moć i da ju je spreman upotrijebiti, kroz ovaj oblik vojne prijetnje i zapravo s druge strane pokazuje kako je Zapad nemoćan i to je bitnija poruka u ovom trenutku, da pokaže Ukrajincima i drugima - od Zapada ne možete puno očekivati, Zapad je nemoćan u tom smislu i sve što vam Zapad obeća vrlo često ne ispuni. I to je vrlo važna poruka koju on šalje svojem bližem okruženju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene