Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Krimu kamioni puni vojnika

PSIHOLOŠKI RAT: Rusi ipak demantiraju postavljanje ultimatuma Ukrajincima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik crnomorske flote dao je Ukrajincima ultimatum - ili predaja ili napad. Moskva je ipak naknadno tu informaciju opovrgnula, a ukrajinski privremeni predsjednik kažu kako im je crnomorska flota blokirala brodove u Sevastopolju.

22:00 Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da je Rusija prekršila međunarodno pravo vojnom intervencijom u Ukrajini te da je američka vlada upozorila rusku na mogućnost niza gospodarskih i diplomatskih sankcija koje će voditi u izolaciju Moskve. 'Ruski predsjednik Vladimir Putin mora dopustiti međunarodnim promatračima da posreduju oko sklapanja sporazuma koji bi bio prihvatljiv svim ukrajinskim građanima', rekao je Obama novinarima prije sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. "Ovo će s vremenom postati skupo za Rusiju. A sad je trenutak da razmisli može li svoje interese zaštititi diplomacijom umjesto silom", rekao je.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Vladimir Putin "Oni vode hibridni rat" Putin otkrio da jača nuklearne snage: "Na najvišem smo stupnju pripravnosti..."

EKSKLUZIVNO Rusi o situaciji u Ukrajini: 'Hvala Bogu da Rusija ima Putina koji može sve brzo rješiti!'

21:50 Ruski izaslanik pri UN-u rekao je kako je svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pisao Vladimiru Putinu te sam zatražio rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

21:45 Ruske snage preuzele su kontrolu nad graničnim pomorskim putem te su trajektima počeli dovoditi kamione pune vojnika.

19:40 Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov tvrdi kako je crnomorska flota blokirala ukrajinske brodove u lukama Sevastopolja te da se na Krimu okuplja sve veći broj ruskih snaga.

19:00 Moskva opovrgava da je Ukrajini dala ultimatum.

17:10 Vladimir Putin promatrao je tijek posljednjeg dana vojnih vježbi koje je naredio još 26. veljače. Vježbe su održane nedaleko grada Viborga na granici s Finskom.

VIDEO Ispitivanje borbene spremnosti: Putin na vojnim vježbama ruske vojske!

17:00 Predsjednik ruskog parlamenta, Sergej Nariškin, kaže kako 'nema potrebe' za slanjem ruskih oružanih snaga u Ukrajinu.

16:50 Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je u poslijepodnevnim satima kako Rusija nastavlja s planovima izgradnje mosta koji će direktno povezivati rusku regiju Krasnodar s Krimom. O izgradnji ovog mosta raspravlja se već godinama.

16:15 Ruska crnomorska flota postavila je ukrajinskim snagama na Krimu ultimatum prema kojem im do 04:00 sata ujutro daju vremena da se predaju u protivnom će ih napasti. Ovaj ultimatum izdao je zapovjednik flote Aleksandar Vitko. 'Ako se ne predaju do 04:00 sata bit će pokrenut napad na jedinice oružanih snaga diljem Krima', rekao je Vitkov.

14:44 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je optužbe da se Rusija ponaša agresivno prema Ukrajini i optužio Zapad da svoje geopolitičke kalkulacije stavlja ispred sudbine ukrajinskog stanovništva. 'Pozivamo na odgovornost, neka se stave na stranu geopolitičke kalkulacije i da se, iznad svega, na prvo mjesto stave interesi ukrajinskog stanovništva', kazao je Lavrov na sastanku o ljudskim pravima u UN-u u Ženevi.

'Dobivamo informacije da se pripremaju nove provokacije, uključujući i protiv Crnomorske flote', rekao je šef ruske diplomacije. Pozvao je sve strane da se drže sporazuma koji su 21. veljače pod posredništvom EU-a potpisali bivši predsjednik Viktor Janukovič i oporbeni čelnici.

14:30 U Ženevi je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je pozvao Rusiju da se suzdrži od poteza koji bi mogli dodatno povisiti napetosti i zatražio da se poštuje ukrajinski suverenitet. 'Vitalno je potpuno poštovati i zaštititi ukrajinsku neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet', rekao je. Zatražio je 'izravan dijalog' svih strana i poručio im da 'smanje napetosti'.

13:27 Ukrajina je proglasila mobilizaciju za rat, a SAD je zaprijetio da će gospodarski izolirati Rusiju nakon što je predsjednik Vladimir Putin izjavio kako imaju pravo braniti svoje interese te da su Rusi u Ukrajini ugroženi. Riječ je najvećem podizanju tenzija Moskve i Zapada od Hladnog rata.

Ukrajinsko ministarstvo obrane u nedjelju je naredilo novačenje ljudi starih do 40 godina te punu pripremu oružanih snaga. Ruske snage sada imaju potpunu operativnu kontrolu na Krimu s više od 6.000 pripadnika zračnih i pomorskih snaga, obznanio je kasno sinoć izvor iz Obamine administracije. 'Nema sumnje kako se pripremaju za okupaciju', rekao je izvor.

Visoki dužnosnik izjavio je kako je predsjednik Obama telefonski razgovarao s Angelom Merkel i istaknuo kako je Rusija 'potpuno nezakonito' upala na Krim. Također, Vladimir Putin prihvatio je prijedlog njemačke kancelarke Angele Merkel za osnivanjem 'misije za otkrivanje podataka' kako bi se uspostavio politički dijalog. Misiju će vjerojatno voditi OSCE.

A dio visokih ukrajinskih dužnosnika na Krimu prisegao je na vjernost autonomnoj krimskoj republici. Ruski premijer Dmitri Medvedev na svom je Facebook profilu objavio kako su ukrajinske vođe ilegalno preuzele vlast te je predvidio kako će njihova vladavina završiti 'novom revolucijom' i novim krvoprolićem.

FOTO Zašto je Krim tako važan Rusiji da je zbog njega spremna ratovati?

9:33 Rusija ne želi rat s Ukrajinom,a zeleno svjetlo ruskog parlamenta za vojnu intervenciju u Ukrajini prije svega je namijenjeno pokazivanju ozbiljnih namjera Kremlja, izjavio je pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin. 'Uvjeren sam da nitko u Rusiji ne želi rat', dodao je on. 'Protiv smo korištenja takve terminologije kad se govori o odnosima s Ukrajinom koja nam je bliska', naglasio je on. Napao je zapadne zemlje koje su zaprijetile isključivanjem Rusije iz G8.

'Podržavat ćemo sve snage sklone jačanju naših bilateralnih odnosa, tim više što od tih odnosa ovisi stabilnost u Europi. Zapadni političari koji nas sada tretiraju kao ništarije moraju to razumjeti', kazao je Karasin. Glede odluke Vijeća federacije da dopusti ruskim snagama intervenciju u Ukrajini, 'mislimo da će ta odluka vratiti razumu brojne osobe i pokazati ozbiljne namjere Ruske Federacije', naglasio je on. Valentina Matvjenko, predsjednica ruskog Senata koji je u subotu dao zeleno svjetlo ruskim oružanim snagama u Ukrajini, također je odbacila ideju o ratu. 'Nikad neće biti rata među nama. Mi smo bratski narodi', kazala je ona u istoj emisiji.

8:33 Amerikanci kažu da Moskva ima potpunu kontrolu nad poluotokom Krimom. Američki državni tajnik John Kerry doputovat će u utorak u Kijev kako bi podržao nove ukrajinske vlasti nakon ruske 'okupacije' Krima, zbog koje je Washington počeo uvoditi mjere protiv Moskve.

8:18 Ukrajinski graničari tvrde da im Rusija na nekim dijelovima Krima blokira mobilne komunikacijske linije. Također tvrde da je došlo do pregrupiranja mornarice na području oko Sevastopolja.

8:14 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastat će danas s glavnim tajnikom UN-a Ban ki Moonom u Ženevi.

Popušta li Putin? Pristao na prijedlog Angele Merkel!

Sjedinjene Države poručile su u nedjelju da bi mogle Ukrajini dati svu financijsku potporu koja joj bude potrebna kako bi njezinu krizom pogođenom gospodarstvu pomogle da se opravi.

Američki ministar financija Jack Lew, koji je pozvao Kijev da zatraži pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda, rekao je da bi Washington mogao pružiti pomoć ili kroz bilateralne programe ili veće međunarodne institucije.

Valja napomenuti kako ni državna blagajna SAD-a nije u zavidnoj financijskoj situaciji, pa je pitanje od kud će namaknuti novac za Ukrajinu.

'Sjedinjene Države spremne su raditi s bilateralnim i multilateralnim partnerima kako bi Ukrajini pružile svu pomoć koja joj bude potrebna', rekao je Lew dodajući da Washington 's velikom zabrinutošću' prati situaciju u Ukrajini nakon ruske intervencije na području Krima.

'Možemo očekivati situacije koje bi mogle dovesti do nasilja'

Podsjetimo, nakon što je 22. veljače parlament svrgnuo predsjednika Viktora Janukoviča, imenovao vršitelja dužnosti predsjednika i predvidio organiziranje prijevremenih izbora 25. svibnja, prorusi u istočnom dijelu zemlje tome su se usprotivili. Putin je dobio odobrenje od ruskog Senata za vojnu akciju na Krimu, a međunarodna zajednica osudila je taj potez.

Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, G7, zasad su prekinule pripreme za summit G8 na kojemu sudjeluje i Rusija i koji se trebao održati u lipnju u Sočiju.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je u nedjelju izrazio sumnju glede eventualnog isključenja Rusije iz G8 i zalagao se za smirenje stanja u Ukrajini. 'Format G8 je jedini format gdje mi Zapadnjaci izravno razgovaramo s Rusijom. Moramo li ga stvarno žrtvovati?', pitao se Steinmeier u razgovoru na prvom kanalu njemačke državne televizije ARD odgovarajući na pitanje o mogućnosti isključenja Rusije iz G8 koje je predložio američki državni tajnik John Kerry.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev na svojem Facebook profilu poručuje da su ukrajinski čelnici na vlast došli nelegalnim putem te da će njihova vladavina završiti 'novom revolucijom' i novim krvoprolićem.

Ruske snage su bez prolijevanja krvi zauzele ukrajinski poluotok Krim na Crnom moru koji ima rusku većinu i gdje Moskva ima mornaričku bazu. U međuvremenu, njemačka kancelarka Angela Merkel optužila je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je prekršio međunarodno pravo 'neprihvatljivom ruskom intervencijom u Ukrajini', a on je njoj rekao kako su poduzete ruske mjere bile prikladne imajući u vidu 'iznimno stanje'.

'Kancelarka je ponovno pozvala ruskog predsjednika da poštuje teritorijalnu cjelovitost Ukrajine', rekao je u priopćenju zamjenik vladina glasnogovornika Georg Streiter nakon telefonskog razgovora dvoje čelnika.

Kremlj je priopćio kako je u razgovoru Putin rekao da su ruski građani i oni koji govore ruski u Ukrajini suočeni s prijetnjom ultranacionalista te da su mjere koje je Rusija poduzele potpuno prikladne uzimajući u obzir 'iznimno stanje'. Merkel i Putin su se suglasili kako će Rusija i Njemačka nastaviti konzultacije bilateralno i multilateralno tražeći 'normalizaciju' stanja, priopćio je Kremlj.

Putin je prihvatio Merkeličin prijedlog da se uspostavi misija za utvrđivanje činjenica poput kontaktne skupine, možda pod vodstvom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kako bi se otpočeo politički dijalog, stoji u njemačkom priopćenju. (I.D. / Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene