Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turska će pomoći Europskoj uniji u rješavanju migrantske krize.


"Obje će strane, kao što je dogovoreno i s trenutačnim stupanjem na snagu, pojačati aktivnu suradnju glede migranata kojima nije nužna međunarodna zaštita sprječavanjem putovanja u Tursku i u EU, jamčenjem primjene odredbi bilateralne readmisije i brzim vraćanjem migranata, kojima nije nužna međunarodna zaštita, u njihove zemlje porijekla", navodi se u nacrtu.

Vezani članci Donacije za Hrvatsku Turska poslala Hrvatskoj ogromnu donaciju: ''Nadamo se da se neće ponoviti ovakva katastrofa'' Slika nije dostupna Državljani zapadnog Balkana neće moći računati na azil u EU

Turska će u zamjenu dobiti 3 milijarde dolara početne pomoći za zbrinjavanje izbjeglica na svom teritoriju. Taj bi iznos kasnije mogao biti prilagođen u skladu s razvojem događaja, kaže se u nacrtu.

EUROPA POD PRITISKOM ZBOG TURSKE 'Postoji nervoza da bi Turska mogla zatražiti više'

Osim toga, EU će otvoriti u prosincu iduće poglavlje u pregovorima o pristupanju Turske Uniji, koji se odugovlače još od 2005. godine, i pripremiti daljnja poglavlja za raspravu u prva tri mjeseca iduće godine.

EU također namjerava ukinuti vize Turcima koji putuju u EU u listopadu 2016. pod uvjetom da Ankara ispuni određene uvjete navedene u dogovorenim smjernicama, stoji u nacrtu koji bi još mogao biti promijenjen nakon razgovora koji počinju u 16 sati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook