Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na suđenju Saddamu prikazan kemijski napad na Kurde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Video-zapisi nekoliko desetaka žrtava "kemijskih napada" emitirani su u sudnici Visokog kaznenog suda u Bagdadu u procesu koji se vodi protiv bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina i njegovih suradnika, na kojemu se pokušava rasvijetliti diktatorova vojna kampanja Anfal provedena 1987. i 1988. protiv Kurda.

Kamerom je zabilježen potresan prizor u kojemu na tlu leži mrtav muškarac u rukama držeći mrtvu malenu djevojčicu, a oko njih je sve puno mrtvih tijela odraslih i djece. U sljedećem se kadru vidi mali kamion "natrpan" ljudskim leševima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Meka: hodočasnici zgroženi pogubljenjem Sadama na blagdan Slika nije dostupna 'Službene' snimke smaknutog Saddama

Snimke su napravljene u razdoblju od travnja 1987. do svibnja 1988. te pokazuju "žrtve kemijskog napada" na irački dio Kurdistana, objasnio je prisutnima u sudnici glavni tužitelj Munkithe Al-Farun, istodobno postavivši pitanje: "Gdje su ti teroristi koje su irački vojnici željeli ubiti?"

Nije precizirano odakle potječu video-snimke koje prikazuju scene panike, obitelji koje neutješno plaču, izbjeglice u automobilima koji pokušavaju pobjeći iz sela zavijenih u bijeli dim, a na tlu pred kućama već leže tijela mrtvih staraca, žena i djece.

Sadamu Huseinu i njegovim suradnicima sudi se za odgovornost u vojnoj kampanji Anfal u kojoj je od posljedica kemijskih napada 1987. i 1988. u Kurdistanu poginulo više od 180.000 civila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene