Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na jugu Italije, u regiji Pugli, posljednjih je godina nestalo je 119 Poljaka, koji su pristigli kao radna snaga na poljoprivrednim imanjima, a sumnja se da su ubijeni, piše u srijedu talijanski list "Repubblica".


Između 2000. i 2006. godine mnogi poljski građani napustili su svoje domove da bi došli raditi u Italiju kao fizički radnici. 

Vezani članci Provjereno: Nestali - 2 Vukovarka 30 godina traži istinu o svom ocu, a onaj koji ga je odveo krije se u Srbiji: Vučić reporterki Provjerenog tvrdi da će se osobno angažirati oko ovog slučaja Policija, ilustracija Što se dogodilo na splitskom Marjanu? Pronađen ozlijeđeni muškarac čiji je nestanak prijavljen dan ranije

Javljajući se na oglase u poljskim novinama, većina je upala u ruke organizacije, sastavljene uglavnom od Poljaka, preko koje su na prijevaru došli raditi u Italiju, a onda završavali na jugu zemlje kao berači rajčica, često radeći u robovskim uvjetima. U međuvremenu je utvrđeno da je 119 žena i muškaraca nestalo, a poljska i talijanska policija pokrenule su istragu.

Imena 119 Poljaka nestalih u Italiji nalaze se na internet stranici
poljske policije, piše list dodajući da se sumnja da su ubijeni.
Njihove obitelji zatražile su informacije kod poljskih vlasti, a potom je pokrenuta i talijanska istraga.

Protumafijaška direkcija talijanske policije u Bariju otvorila je u
srpnju istragu nakon što je na jugu Italije pronađeno 16 tijela, za
koja je utvrđeno da se radi o 15 Poljaka i jednom Litvancu, koji su bili brutalno ubijeni.

Poljska policija pozvala je rodbinu i prijatelje nestalih da dojave
ako nešto znaju o sudbini nestalih osoba, upozorivši istodobno na opasnosti od ponude posla i lake zarade u drugim zemljama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju