Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

18-godišnji muškarac iz Houstona optužen je u ponedjeljak zbog potpore radikalnim skupinama Islamske države i širenja informacija o tome kako napraviti bombe, priopćio je američki Ured za pravosuđe.


Kaan Sercan Damlarkaya, državljanin SAD-a, uhićen je u petak u Houstonu nakon što je federalno državno odvjetništvo podnijelo kaznenu prijavu, objavio je u e-mail poruci ministar pravosuđa.

To je uslijedilo nakon istrage Federalnog ureda za istrage (FBI) koji je ustanovio da je osumnjičenik izjavio kako planira putovati u inozemstvo i boriti se za Islamsku državu ili, ako to ne uspije, krenut će u napadaje u Sjedinjenim Državama, navodi se u priopćenju.

"Optužbe također ukazuju da je Damlarkaya pitao može li se objaviti oproštajni videozapis koji će biti objavljen ako počini samoubilački napadaj bi potaknuo i druge", navodi se u priopćenju.

Damlarkaya je, kako tvrdi FBI-a i drugi izvori, preko internetske komunikacije objavljivao upute kako napraviti puške AK-47 ili AR-15 s lako dostupnim dijelovima te kako sastaviti bombu, navodi se u priopćenju.

U kaznenoj prijavi stoji da je Damlarkay pokušao otići u Siriju u dva navrata, ali nije uspio. (Hina)

Vezani članci Policija u Beogradu, ilustracija VIDEO Na prepunom kupalištu napao ženu: Nogom ju udario u glavu, uhitili ga nakon snimke na Twitteru Pulska policija privela još troje preprodavača droge 01 Velika akcija istarske policije: Uhićeno više dilera, kod njih našli drogu, novac, streljivo