Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

18-godišnji muškarac iz Houstona optužen je u ponedjeljak zbog potpore radikalnim skupinama Islamske države i širenja informacija o tome kako napraviti bombe, priopćio je američki Ured za pravosuđe.


Kaan Sercan Damlarkaya, državljanin SAD-a, uhićen je u petak u Houstonu nakon što je federalno državno odvjetništvo podnijelo kaznenu prijavu, objavio je u e-mail poruci ministar pravosuđa.

To je uslijedilo nakon istrage Federalnog ureda za istrage (FBI) koji je ustanovio da je osumnjičenik izjavio kako planira putovati u inozemstvo i boriti se za Islamsku državu ili, ako to ne uspije, krenut će u napadaje u Sjedinjenim Državama, navodi se u priopćenju.

"Optužbe također ukazuju da je Damlarkaya pitao može li se objaviti oproštajni videozapis koji će biti objavljen ako počini samoubilački napadaj bi potaknuo i druge", navodi se u priopćenju.

Damlarkaya je, kako tvrdi FBI-a i drugi izvori, preko internetske komunikacije objavljivao upute kako napraviti puške AK-47 ili AR-15 s lako dostupnim dijelovima te kako sastaviti bombu, navodi se u priopćenju.

U kaznenoj prijavi stoji da je Damlarkay pokušao otići u Siriju u dva navrata, ali nije uspio. (Hina)

Vezani članci Uhićenje na splitskoj Rivi Uhićen zato što je policajcu rekao "druže"? Splitski aktivist zaradio prekršajnu prijavu za vrijeđanje policajca Slika nije dostupna Ministar sigurnosti: Osumnjičeni terorist uhićen u Sarajevu bio je šef obavještajne službe ISIL-a