Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Musharraf imenovao nasljednika na dužnost vojnog zapovjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf imenovao je nasljednika na dužnost vojnog zapovjednika koje će on odreći u slučaju pobjede na izborima za šefa države 6. listopada, protiv čega je kolektivnom ostavkom prosvjedovalo više od 80 članova oporbe.

General Musharraf, blizak saveznik Sjedinjenih Država i vođa islamske nacije koja posjeduje nuklearno oružje, trebao bi biti ponovo izabran za predsjednika u subotu glasanjem parlamentarnih zastupnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gogeascoeche U Francuskoj uhićen vojni zapovjednik ETA-e Slika nije dostupna Mesić donio odluku o razrješenjima i imenovanjima u Oružanim snagama RH

Oporba se protivi reizboru, između ostalog jer drži nespojivim
istodobno obnašanje civilne i vojne dužnosti i stoga je Musharraf obećao odreći se zapovjedništva nad vojskom kada prisegne na novi mandat 15. studenoga, piše agencija Reuters.

Imenovanjem generala Ashfaqa Parveza Kayanija za vojnog zapovjednika, Musharraf je ukazao da će poštivati dato obećanje.

Pakistan je važan saveznik Sjedinjenih Država i njegova potpora smatra se ključnom za uspjeh zapadne koalicije u borbi protiv islamskog terorizma u susjednom Afganistanu i terorističke mreže al Qaede koju vodi Osama bin Laden, koji se krije negdje na pakistansko-afganistanskoj granici.

General Ashfaq Parvez Kayani bio je direktor obavještajne službe i po volji je američkih saveznika, kazali su zapadni diplomati.

Kayani je bio zamjenik ministra obrane u vrijeme prvog mandata premijerke Benazir Bhutto kasnih 80-ih godina.

Danas je objavljeno da Pakistan povlači optužbe protiv Bhutto za korupciju te se ona može vratiti u zemlju nakon dragovoljnog egzila.

Bhutto i Musharraf već su ranije počeli pregovore o podjeli vlasti, a u pregovorima je sudjelovao i Kayani, piše Reuters.

Agencija France presse javlja da je 85 zastupnika pakistanskog parlamenta od ukupno 342 kolektivno podnijelo ostavku prosvjedujući protiv Musharrafove kandidature 6. listopada i dodaje da bi njihov primjer poslije podne trebali slijedi zastupnici pokrajinskih skupština.

"Podnosimo ostavku danas jer držimo da je kandidatura predsjednika protuzakonita i protuustavna", objasnio je Liaqat Baloch, zastupnik saveza Stranke demokracije.

Pakistanski Vrhovni sud odbacio je sve pritužbe na Musharrafovu kandidaturu prošlog tjedna, no odvjetnici dviju vodećih oporbenih stranaka uložili su nove peticije koje će sud razmatrati sutra. 

France presse prenosi da će Musharraf lako dobiti predsjedničke izbore, ali matematički ne može pobijediti na parlamentarnim izborima početkom 2008., budu li izbori budu pošteni i slobodni, osim ako ne sklopi savez s nekom oporbenom strankom.

Iako pregovori o podjeli vlasti sa strankom Benazir Bhutto iz Stranke pakistanskog naroda još nisu dali rezultata, ta stranka nije u utorak sudjelovala u kolektivnoj ostavci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene