Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Moskva traži neovisno izviješće UN-a o zarobljenim Britancima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u petak pozvala UN da pripremi "neovisno izvješće" o iranskom zarobljavanju britanskih marinaca, nekoliko sati pošto je natjerala Vijeće sigurnosti da ublaži deklaraciju o tom pitanju.

"Sadašnje stanje zahtijeva iscrpniju analizu izgreda, s obzirom na razlike između Londona i Teherana o tom konfliktu, kao i na podatke koje su iznijele obje strane u svezi s mjestom" na kojemu je bila skupina britanskih marinaca, ističe rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

Iran čije su snage 23. ožujka u Shatt al-Arabu, na sjeveru Zaljeva, zarobile petnaestero britanskih marinaca, tvrdi da su oni bili u iranskim vodama. 

London pak tvrdi da su bili u iračkim vodama.

"Budući da Velika Britanija inzistira na činjenici da vojnici djeluju po nalogu UN-ova Vijeća sigurnosti, mislimo da glavni tajnik UN-a treba sastaviti neovisno izvješće o izgredu", kazao je Aleksandar Jakovenko, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, kako se navodi u priopćenju.

Jakovenko je u petak primio britanskog veleposlanika u Rusiji na tu temu, "na zahtjev" potonjeg, dodaje ministarstvo vanjskih poslova.

Vijeće sigurnosti je u četvrtak donijelo veoma ublaženu deklaraciju o britanskim marincima zadovoljivši se time da izrazi "duboku zabrinutost" i da podupre već upućene pozive za "brzo rješavanje problema".

U prvoj inačici deklaracije koju su bili predložili Britanci ističe
se da su marinci zarobljeni dok su "djelovali u iračkim teritorijalnim vodama" i poziva se na njihovo "žurno oslobađanje".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene