Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do konca 2009.

Moskva i Washington žele dogovor o START-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Washington i Moskva složili su se da do konca godine moraju nastaviti pregovore o Ugovoru o smanjenju strateškog oružja START-1 koji istječe u prosincu, objavili su Sergej Lavrov i Hillary Clinton nakon prvog susreta u petak u Ženevi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je da je s Washingtonom moguć ugovor o 'ofenzivnom oružju i proturaketnim sustavima', pošto se u petak u Ženevi sastao s američkom kolegicom Hillary Clinton. 'Mislim da možemo postići ugovor o ofenzivnom oružju i o proturaketnim sustavima', rekao je na tiskovnoj konferenciji.

Pročitajte i ovo Start predstavio kandidate za EU izbore (Fot: Filip Kos/PIXSELL) Očekuju jedan mandat Start Dalije Orešković predstavio 12 kandidata za EU izbore Slika nije dostupna Ne pregovaraju s "Možemo" Orešković: Na listi za euroizbore bit će i ljudi koji nisu članovi Starta, ali to ne znači koaliciju

>> Rusija će proučiti američke prijedloge o štitu i START-u

Clinton je rekla da su se Washington i Moskva 'dogovorili o planu rada' glede ponovnih pregovora o Ugovoru o smanjenju strateškog oružja (START-1). 'Planiramo postići dogovor do konca godine' o ugovoru START-1, kazala je Clinton na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ruskim kolegom. To je 'prioritet ruske i američke vlade', dodala je.

Ugovor o smanjenu broja strateškog oružja (START-1) potpisan 1991., u vrijeme Hladnoga rata, predviđa smanjenje ofenzivnog strateškog arsenala dviju zemalja za oko 30 posto. Istječe 5. prosinca 2009. Američka državna tajnica obvezala se u siječnju, upravo prije svog imenovanja, da će uskoro ponovo pregovarati s Rusijom o tom ugovoru, što je naišlo na dobar prijam Moskve. U svezi s proturaketnim štitom koji SAD želi postaviti u Europi unatoč protivljenju Moskve, Lavrov je kazao da je 'moguć' dogovor.

Dajući izjave o tim pozitivnim pomacima, dvoje ministara, sa širokim osmijehom na licu, izrazili su zadovoljstvo zbog obnove odnosa Moskve i Washingtona nakon višegodišnje napetosti tijekom Bushove vladavine. No Lavrov i Clinton priznali su da još postoje mnoga pitanja u kojima se dvije zemlje razilaze. 'Nismo se o svemu složili', rekao je Lavrov, spominjući pitanja Gruzije i neovisnosti Kosova.

Što se tiče Irana, o kojemu bi SAD htio surađivati s Rusijom, Lavrov je kazao da 'cijeni što je Obamina vlada spremna slušati druge zemlje'. Clinton je pak rekla da je Washington voljan prihvatiti savjete Moskve, ali se ipak ne želi odreći 'jednostranih i višestranih' sankcija protiv Teherana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene