Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Moskovljani prosvjeduju povodom smrti novinarke Politkovskaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni aktivisti i borci za ljudska prava okupili su se u nedjelju u Moskvi kako bi prosvjednom povorkom obilježili obljetnicu ubojstva ruske novinarke i žestoke kritičarke Kremlja Ane Politkovskaje, ubijene prije godinu dana pred ulazom u svoju kuću.

Politkovskaja, oštra kritičarka predsjednika Vladimira Putina, bila je međunarodno priznata zbog svojih članaka o kršenju ljudskih prava u Čečeniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubojica Politkovske 'dobio dva milijuna dolara' Slika nije dostupna Za javno suđenje Ubojica Politkovskaje nudio svoju predaju

Za ruske oporbenjake njezina smrt izvedena po obrascu naručenih ubojstava simbolizira nedostatak građanskih sloboda i sigurnosti za kritičare ruske vlade i Putina.

Bivši premijer i oporbeni čelnik Mihail Kasjanov pozvao je svoje pristaše da se u nedjelju oko podneva okupe na Puškinovom trgu.

Moskovske vlasti odobrile su prosvjed, no samo za 500 od 2.000 očekivanih prosvjednika, izjavila je glasnogovornica Kasjanova Tatjana Razbash.

U međuvremenu, Druga Rusija, koalicija oporbenih udruga koju je Kasjanov napustio početkom godine, održat će tijekom dana prosvjed na drugom mjestu u Moskvi.

Očekuje se i da bivši šahovski svjetski prvak Gari Kasparov položi cvijeće pred kuću Politkovskaje, rekla je njegova glasnogovornica Ljudmila Mamina.

Policija je u subotu uhitila pet zapadnih aktivista za ljudska prava i ispitala organizatore konferencije za Politkovskaju u Nižnjem Novgorodu, oko 280 kilometara istočno od Moskve. Konferencija je otkazana nekon što su vlasti zaplijenile novac za njezinu organizaciju.

Pet stranaca - tri Španjolca, Britanac i Nijemac, aktivisti Amnesty Internationala, pušteni su na slobodu u subotu krajem dana.

Politkovskaja je među 13 ubijenih novinara otkako je Putin 2000. godine stupio na predsjedničku dužnost. Za njezino ubojstvo zasad nitko nije optužen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene