Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj iz Idaha

Mještani u šoku: Naišli na morskog psa na obali rijeke, a nigdje nema izlaza na more

Morski pas losos na obali rijeke Salmon
Morski pas losos na obali rijeke Salmon Foto: Idaho Fish and Game
Neobičan prizor zatekao je stanovnike Idaha. Podvala ili nešto posve drukčije?

Idaho nije baš poznat po morskim psima, što iznenadnu pojavu morskog psa lososa na obalama rijeke Salmon čini još neobičnijom.

Na obalama rijeke bez izlaza na more usred SAD-a pojavio se morski pas losos, a upitnici iznad glava brojnih mještana Rigginsa već danima postaju sve brojniji.

Iako je na obali rijeke pronađeno nasukano mrtvo tijelo predatora, potpuno je nejasno kako je onamo dospio. Neki čak smatraju da je riječ o podvali.

Morski psi lososi mogu narasti do oko tri metra i težiti oko 300 kilograma, a žive u sjevernim vodama Tihog oceana. Na prvi pogled može ih se zamijeniti s velikim bijelim psinama, no oni se hrane lososima.

Odjel za ribu i divljač Idaha preplavljen je pozivima nakon otkrića na obalama slatkovodne rijeke Salmon.

Ti morski psi posebno su zanimljivi jer za razliku od mnogih vrsta morskih pasa koje vole topliju vodu, morski psi lososi imaju najbolje endotermne sposobnosti od svih morskih pasa - sposobnost da povise temperaturu svoje krvi kako bi odgovarala ili čak premašila temperaturu vode oko njih.

Pročitajte i ovo Ilustracija teška nesreća na moru Na plaži na Čiovu gliser naletio na ženu: Propeler joj zahvatio nogu, u bolnici je

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostali bez donacija Šok na vrhu planine zbog bizarne krađe: ''Ne bih se mogao penjati s novcem koji mi ne pripada''

Joe DuPont, upravitelj za ribarstvo, smatra da je riječ o podvali. ''Sigurno se može pretpostaviti da je netko to ispustio na obalu kako bi se dobro nasmijao. Svakako sam se smijao tome. To bi bila odlična prvotravanjska šala. Budite uvjereni, nemamo morskih pasa koji plivaju u Idahu'', poručio je DuPont, piše Insider.

Nejasno je kako bi netko prevezao morskog psa lososa iz njegova uobičajenog staništa u Idaho, barem živog. Prema Sveučilištu u Floridi, morske pse moguće je izvaditi iz vode i prebaciti na sigurno u druga staništa samo pomoću velike opreme poput nosila, a potrebna su i izuzetna nježnost s tijelima morskih pasa te strojevi koji mogu stalno pumpati vodu preko njihovih škrga.

Jedini morski psi koji mogu živjeti i u slanoj i u slatkoj vodi jesu morski psi bikovi, koji spadaju među najopasnije vrste morskih pasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene