Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odali počast žrtvama

Mjesec dana nakon pokolja Norveška se sjeća 77 žrtava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje su preživjele napade, obitelji žrtava, predstavnici spasilačkih službi i kralj, odali su u nedjelju u Oslu počast žrtvama najstrašnijeg pokolja počinjenog u Norveškoj u mirnodopsko doba.

U norveškoj prijestolnici zastave su bile spuštene na pola koplja, a oko 6.700 ljudi nazočilo je komemoraciji obilježnoj emocijama na kojoj su nastupili ugledni domaći umjetnici. 'S onima koji provode nasilje borit ćemo se svim demokratskim oružjem', rekao je premijer Jens Stoltenberg u koncertnoj dvorani Spektrum.

Premijer je u svojoj poruci pohvalio 'otvorenost' i 'snošljivost' svojih sugrađana nakon tragedije i pozvao ih da sačuvaju nacionalno jedinstvo stvoreno nakon napada. 'Gdje god živjeli, kojem se god Bogu molili, svatko može preuzeti dio odgovornosti i paziti na slobodu', istaknuo je. 'Zajedno ćemo stvoriti čvrste veze empatije, demokracije i sigurnosti. To je naša utvrda protiv nasilja', zaključio je, što je izazvalo dug pljesak.

Anders Behring Breivik (32) koji je rekao da je u ratu s islamom i multikulturalnosti, aktivirao je 22. srpnja bombu ispred zgrade vlade u Oslu, a zatim krenuo u smrtonosni pohod na ljetni kamp mladeži na otoku Utoeyji, ubijajući sve pred sobom. Na komemoraciji u Oslu bili su islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimsson, finska predsjednica Tarja Halonen i svi predsjednici vlada nordijskih zemalja, švedska prijestolonasljednica Viktorija i danski princ Fredrik.

Sud u Oslu u petak je za mjesec dana produljio pritvor u samici Breiviku, što je on ocijenio 'sadističkom torturom'. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poriče da je psihijatrijski slučaj Breivik: Bio sam gotovo prestravljen, užasno sam se bojao i zapravo to nisam želio učiniti Slika nije dostupna Četvrti dan suđenja Breivik odustao od desničarskog pozdrava

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene