Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pedesetak srbijanskih prosvjednika uhićeno je u ponedjeljak ujutro na sjeveru Mitrovice u akciji pripadnika policije UNMIK-a, potpomognutih KFOR-om, u kojoj su prosvjednici silom izvedeni iz zgrade dvaju sudova, koju su od petka zaposjeli bivši djelatnici tih sudova tražeći povratak na posao i povratak sudova pod srbijansku jurisdikciju.


"Policija je uhitila 53 osobe", priopćio je glasnogovornik kosovske policije Veton Elshani, dodajući da je "situacija osjetljiva, ali je pod kontrolom".

Vezani članci Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) "Zveckanje s oružjem na Kosovu doseglo točku usijanja, a pitanje je ima li s te točke povratka" Ivica Dačić (Foto: Pixell) Dačić: "Ako su mogli Hrvatsku natjerati da ukine blokadu granica, mogu i Prištinu da ukine carinske postrojbe"

Akciju preuzimanja nadzora nad zgradom, u kojoj su do njezina zaposjedanja djelovali sudovi pod jurisdikcijom UNMIK-a, rano jutros izvelo je više od 500 uglavnom ukrajinskih i poljskih policajaca u sastavu UN-ovih snaga i KFOR-a. Tijekom akcije stotinjak okupljenih Srba kamenjem je napalo policajce i njihova vozila te uspjelo osloboditi 20-tak osoba prilikom privođenja, dok su pripadnici UNMIK-a bili prisiljeni upotrijebiti suzavac.

Oko zgrade suda u širokom luku postavljena su dva kordona. U prvom su vojnici KFOR-a iz Francuske s oklopnim vozilima, a u drugom specijalci policije UNMIK-a.

U eksploziji ozlijeđena tri pripadnika UNMIK-a i dva KFOR-a

Kosovska policijska služba priopćila je da su u eksploziji koja se dogodila oko osam sati u sjevernom dijelu Mitrovice, tijekom akcije oslobađanja sudova koje su bili zaposjeli srpski prosvjednici, ozlijeđena tri pripadnika policije UNMIK-a i dva pripadnika međunarodnih mirovnih snaga KFOR-a.

Kako se navodi, u eksploziji su oštećena i dva vozila UNMIK-a i dva vozila KFOR-a.

Situacija u sjevernom djelu Mitrovice je, prema riječima glasnogovornika Kosovske policijske službe Vetona Elshanija napeta, a pripadnici UNMIK policije i KFOR-a reagirat će, kako je rekao, onako kako bude zahtijevala situacija.

Isti izvor dodaje da prosvjednici gađaju pripadnike policije i KFOR-a kamenjem i molotovljevim koktelima.

Srpski izvori u međuvremenu su javili kako najmanje 20 osoba ozlijeđeno, od kojih jedna teško, u sukobu Srba i međunarodnih snaga u sjevernom dijelu Mitrovice, nakon što su KFOR i policija UNMIK-a preuzeli zgradu sudova.

Oko 10 sati u bolnicu su dovezena dvojica Srba s prostrelnim ranama, ali za sada nije moguće doznati koliko su teško ozlijeđeni, rečeno je agenciji Beti u bolnici u sjevernom dijelu Mitrovice. Prosvjednik koji je najteže ozlijeđen, a riječ je o ozljedi oka, biti će hitno prebačen u Beograd.

U sjevernom dijelu Mitrovice još traju prosvjedi Srba zbog akcije UNMIK-a kojom je preuzeta zgrada suda, dok UNMIK policija i KFOR i dalje bacaju suzavac na prosvjednike, javljaju srpski izvori.

Francuski glasnogovornik međunarodnih snaga izjavio je u međuvremenu za agenciju Reuters u Prištini kako su pripadnici međunarodnih snaga bili izloženi vatri iz automatskog oružja tijekom akcije oslobađanja sudova i sukoba s okupljenim srpskim prosvjednicima, no bez navođenja detalja. Svjedoci s mjesta događaja za Reuters su izjavili da su se čuli pucnji iz vatrenog oružja.

Srpski prosvjednici, bivši djelatnici tih sudova, nasilno su u petak ujutro zaposjeli zgradu sudova tražeći povratak na posao i povratak tih sudova pod srpsko pravosuđe. Djelatnici srpske nacionalnosti napustili su te sudove 1999. godine, po dolasku misije UNMIK-a na Kosovo i uspostave sudova pod UNMIK-ovom jurisdikcijom, te su uspostavili paralelne sudove, koji su djelovali u sklopu srbijanskog pravosuđa.