Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Neredi na Kosovu: Eksplozije, uhićenja, ranjeni pripadnici međunarodnih snaga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedesetak srbijanskih prosvjednika uhićeno je u ponedjeljak ujutro na sjeveru Mitrovice u akciji pripadnika policije UNMIK-a, potpomognutih KFOR-om, u kojoj su prosvjednici silom izvedeni iz zgrade dvaju sudova, koju su od petka zaposjeli bivši djelatnici tih sudova tražeći povratak na posao i povratak sudova pod srbijansku jurisdikciju.

"Policija je uhitila 53 osobe", priopćio je glasnogovornik kosovske policije Veton Elshani, dodajući da je "situacija osjetljiva, ali je pod kontrolom".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca

Akciju preuzimanja nadzora nad zgradom, u kojoj su do njezina zaposjedanja djelovali sudovi pod jurisdikcijom UNMIK-a, rano jutros izvelo je više od 500 uglavnom ukrajinskih i poljskih policajaca u sastavu UN-ovih snaga i KFOR-a. Tijekom akcije stotinjak okupljenih Srba kamenjem je napalo policajce i njihova vozila te uspjelo osloboditi 20-tak osoba prilikom privođenja, dok su pripadnici UNMIK-a bili prisiljeni upotrijebiti suzavac.

Oko zgrade suda u širokom luku postavljena su dva kordona. U prvom su vojnici KFOR-a iz Francuske s oklopnim vozilima, a u drugom specijalci policije UNMIK-a.

U eksploziji ozlijeđena tri pripadnika UNMIK-a i dva KFOR-a

Kosovska policijska služba priopćila je da su u eksploziji koja se dogodila oko osam sati u sjevernom dijelu Mitrovice, tijekom akcije oslobađanja sudova koje su bili zaposjeli srpski prosvjednici, ozlijeđena tri pripadnika policije UNMIK-a i dva pripadnika međunarodnih mirovnih snaga KFOR-a.

Kako se navodi, u eksploziji su oštećena i dva vozila UNMIK-a i dva vozila KFOR-a.

Situacija u sjevernom djelu Mitrovice je, prema riječima glasnogovornika Kosovske policijske službe Vetona Elshanija napeta, a pripadnici UNMIK policije i KFOR-a reagirat će, kako je rekao, onako kako bude zahtijevala situacija.

Isti izvor dodaje da prosvjednici gađaju pripadnike policije i KFOR-a kamenjem i molotovljevim koktelima.

Srpski izvori u međuvremenu su javili kako najmanje 20 osoba ozlijeđeno, od kojih jedna teško, u sukobu Srba i međunarodnih snaga u sjevernom dijelu Mitrovice, nakon što su KFOR i policija UNMIK-a preuzeli zgradu sudova.

Oko 10 sati u bolnicu su dovezena dvojica Srba s prostrelnim ranama, ali za sada nije moguće doznati koliko su teško ozlijeđeni, rečeno je agenciji Beti u bolnici u sjevernom dijelu Mitrovice. Prosvjednik koji je najteže ozlijeđen, a riječ je o ozljedi oka, biti će hitno prebačen u Beograd.

U sjevernom dijelu Mitrovice još traju prosvjedi Srba zbog akcije UNMIK-a kojom je preuzeta zgrada suda, dok UNMIK policija i KFOR i dalje bacaju suzavac na prosvjednike, javljaju srpski izvori.

Francuski glasnogovornik međunarodnih snaga izjavio je u međuvremenu za agenciju Reuters u Prištini kako su pripadnici međunarodnih snaga bili izloženi vatri iz automatskog oružja tijekom akcije oslobađanja sudova i sukoba s okupljenim srpskim prosvjednicima, no bez navođenja detalja. Svjedoci s mjesta događaja za Reuters su izjavili da su se čuli pucnji iz vatrenog oružja.

Srpski prosvjednici, bivši djelatnici tih sudova, nasilno su u petak ujutro zaposjeli zgradu sudova tražeći povratak na posao i povratak tih sudova pod srpsko pravosuđe. Djelatnici srpske nacionalnosti napustili su te sudove 1999. godine, po dolasku misije UNMIK-a na Kosovo i uspostave sudova pod UNMIK-ovom jurisdikcijom, te su uspostavili paralelne sudove, koji su djelovali u sklopu srbijanskog pravosuđa.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene