Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na visini od 250 km

FOTO Misteriozni fenomen na 'crvenom planetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici nisu očekivali da će ovaj fenomen vidjeti na Marsu.

Ogromni oblaci koji se uzdižu iznad površine Marsa zbunili su znanstvenike koji proučavaju 'crveni planet'. Misteriozni oblaci primijećeni su u nekoliko navrata, no vrlo rijetko na visini od 250 kilometara. Tako visoko su prvi puta fotografirani u ožujku i travnju 2012. godine.

'Na visini od 250 kilometara nalazi se, vrlo tanka granica između atmosfere i svemira pa su oblaci na toj visini itekako neočekivani. Obično ih nalazimo do 100 kilometara visine,' objašnjava autor studije o neobičnom fenomenu, Agustin Sanchez-Lavega sa španjolskog Universidad del País Vasco.

Misteriozni oblaci formirali su se u manje od 10 sati, a vidljivi su bili desetak dana. Niti jedna od svemirskih letjelica koje se nalaze u orbiti Marsa nije zabilježila ovaj meteorološki fenomen što zbog pozicije u orbiti, što zbog slabe osvijetljenosti tog djela planete.

No, provjerom arhivskih fotografija sa svemirskog teleskopa Hubble, na jednoj od 17. svibnja 1997., zamijećen je abnormalno visok oblak, sličan onima iz 2012. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne i definitivna potvrda JUPITEROV MJESEC EUROPA - NASA predstavila novi dokaz o postojanju vodenih gejzira Slika nije dostupna Opet ništa... NASA objavila lošu vijest za sve one koji traže izvanzemaljce

VIDEO Ona želi da njezino dijete bude prvi rođeni Marsovac

Znanstvenici sad nastoje utvrditi razlog nastajanja ovih oblaka. Sumnjaju kako bi mogao biti sastavljen od vode, ugljičnog dioksida i čestica prašine, no za formiranje tako velikog oblaka trebala bi se dogoditi ekstremna devijacija u atmosferi.

Druga je ideja kako je oblak možda povezan s polarnom svjetlošću, a u marsovskoj regiji gdje je primijećen nalazi velika anomalija u magnetnom polju Crvenog planeta, piše Daily Mirror.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene