Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Informacije na kapaljku

Misteriozni bombaški napad na KGB

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zgrada tajne službe bila je metom nepoznatih napadača, a da je do eksplozije uopće došlo priznali su s gotovo 24 sata zakašnjenja.

Najmanje su tri osobe uhićene u Bjelorusiji nakon što je eksplozivna naprava kućne izrade detonirana u blizini sjedišta KGB-a u Vitebsku na sjeveroistoku države.

Pročitajte i ovo Wagner zastrašivanje i teror Otkriveno što zapravo rade plaćenici Wagnera: "Putinu je to jako važno, proganja ga paranoja..." Ilustracija Represija režima Bjeloruski KGB u masovnoj raciji: Na ispitivanju više od 150 ljudi, mnogi su uhićeni, a nadziru im i mobitele

Do eksplozije je, kako javlja Naharnet.com došlo u nedjelju poslijepodne i u njoj su polomljena stakla na dvama prozorima KGB-ove zgrade. Ozlijeđenih nije bilo, a nije poznato tko je organizirao napad te ima li čitav događaj značajniju političku pozadinu.

>> Bivši KGB-ovac izabran za predsjednika Južne Osetije

Sam KGB ne navodi identitete uhićenih, a da je do eksplozije uopće došlo priznao je s gotovo 24 sata zakašnjenja. U priopćenju iznosi nekoliko detalja kojima pokušava umanjiti značaj napada, spominjući npr. da je bomba bila 'primitivne kućne izrade' te da je jedan od uhićenih pokazivao 'vanjske znakove devijantnog ponašanja' zbog čega je prijavljen za 'huliganizam'.

Bjelorusijom, inače, već dugi niz godina vlada autoritarni Aleksandar Lukašenko, kojega mnogi nazivaju posljednjim europskim diktatorom. On je, slučajno ili ne, u petak smijenio čelnog čovjeka KGB-a, a nedugo prije toga jedan drugi viđeniji KGB-ovac u misterioznim je okolonostima počinio suicid u šumi pored glavnog grada Minska.

KGB je nekad bio poznat kao tajna služba Sovjetskog saveza. Uz izuzetak Bjelorusije, sve države nastale raspadom SSSR-a ukinule su taj naziv.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene