Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni znanstvenici ne znaju što je

Misteriozna svjetla postala još intrigantnija - 'Još je prerano reći o čemu se radi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici ovaj fenomen još uvijek ne mogu objasniti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podsjetnik Važna promjena za vozače stupa na snagu za nekoliko dana: Za koga se stvari mijenjaju, a za koga ostaju iste? Slika nije dostupna Gašenje svjetala VIDEO: Na Novom Zelandu počela akcija 'Sat za naš planet'

Znanstvenici su snimili najbolju sliku dosada misterioznih izvanzemaljskih svjetala koja se vide na površini patuljastog planeta Ceres.

Za ono za što se prvo vjerovalo da će biti dvije svijetle točke, čini se da su serija nekoliko manjih svjetla grupiranih zajedno.

Ovo je otkriveno na posljednjim slikama patuljastog planeta kojeg je poslala svemirska letjelica Dawn, 3. i 4. svibnja dok je orbitirala 13.600 kilometara od njegove površine, piše Daily Mail.

Stručnjaci još ne mogu objasniti kompoziciju i izvor jakih svjetala, ali stoga su se već pojavile razne teorije. Znanstvenici kažu da za sada zaključuju da su jarka svjetla zapravo refleksija sunčeva svjetla o neku vrstu materije koja se nalazi na planeti. Moguće je da se radi o ledu, procjene su Christophera Russella, glavnog istraživača misije koju provodi Sveučilište u Kaliforniji u Los Angelesu.

FOTO Znanstvenici već godinama ne mogu objasniti ovu fotografiju!

Sve dok se Dawn još ne približi planetu, misterij svjetla neće biti riješen. 'Još je prerano reći o čemu se radi', kazao je dr. Marc Rayman.

Dodaje da je on sklon teoriji prema kojoj se radi o 'slanim nanosima' iz možda slane vode na površini. Vjerojatno se ne radi, kaže, o svjetlu na planetu, već više o refleksiji.

Sljedeće Dawnove radnje bit će kruženje oko Ceresa otprilike svaka tri dana na udaljenosti od 4.400 kilometara. Na taj će način mapirati površinu i otkrivati Ceresovu geološku povijest.

Do prosinca će se spuštati sve niže, sve dok ne dosegne visinu 260 kilometara iznad površine, a fotografije koje će slati s te udaljenosti bit će 100 puta bolje od ovih koje šalje sada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene