Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer po šesti put

Milo Đukanović mandatar za sastavljanje nove crnogorske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema svemu sudeći, Milo Đukanović će uskoro po šesti put postati predsjednikom crnogorske vlade. Nakon konzultacija čelnika stranaka s predsjednikom Vujanovićem, objavljeno je da će upravo on biti mandatar.

Čelnik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović bit će mandatar za sastav nove crnogorske vlade, objavljeno je u petak u Podgorici nakon završetka konzultacija crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića s parlamentarnim strankama.

Vujanović je po završetku konzultacija s čelnicima političkih stranaka kazao kako će za mandatara parlamentu predložiti čelnika najjače stranke na proteklim prijevremenim parlamentarnim izborima, Demokratske partije socijalista (DPS), Milu Đukanovića ocijenivši da će on kao premijer najbolje znati odgovoriti na izazove koje stoje pred Crnom Gorom u idućem razdoblju.

Pročitajte i ovo Milo Đukanović Na čelu od 1998. godine Potez nakon poraza na izborima: Đukanović podnio ostavku na mjesto predsjednika DPS-a Manastir, Ilustracija NADOMAK BUDVE Monah zvonio mrtvačka zvona za Milu Đukanovića: "Bog mu sudio"

>> Konačni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori

Predsjednik druge stranke u vladajućoj koaliciji Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić izjavio je nakon današnjeg razgovora s Vujanovićem da, bude li Đukanović novi premijer, to neće biti "zbog toga što mu je potreba nova afirmacija, već zato što je zbog teške situacije potrebno izvesti najbolji tim", istaknuvši pritom Đukanovićevo višegodišnje političko iskustvo.

Liberalna partija (LP), koja je od ovih izbora u vladajućoj koaliciji s DPS-om i SDP-om, priželjkuje da mandatar nove vlade bude Đukanović, kazao je njen predsjednik Andrija Popović. "Koliko mislim da je bilo neprimjereno da Đukanović bude na čelu vlade početkom 90-ih, sada cijenim da bi to bilo najbolje rješenje", ocijenio je nakon sastanka s crnogorskim predsjednikom Popović, čija je stranka ranije niz godina bila glavni oponent vladajućem DPS-u.

Miodrag Lekić, lider Demokratskog fronta (DF), najjače oporbene koalicije u kojoj su Nova srpska demokratija (Nova) Andrije Mandića, Pokret za promjene (Pz) Nebojše Medojevića i dio Socijalističke narodne partije (SNP), pozvao je crnogorskog predsjednika da za mandatara predloži ličnost koja će biti kompetentna i kredibilna osoba na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, no nije želio komentirati eventualni izbor Đukanovića za mandatara.

Oporbena Socijalistička narodna partija (SNP) neće poduprijeti izbor Mila Đukanovića za premijera bude li predložen za tu funkciju, rekao je predsjednik te stranke Srđan Milić. "Sve što sam mislio o Đukanoviću tijekom kampanje mislim i danas. Stajalište SNP-a je da oni koji su Crnu Goru doveli u ovo stanje teško mogu biti dio rješenja", kazao je Milić nakon sastanka s Vujanovićem.

Čelnici manjinskih stranaka, Rafet Hospović iz Bošnjačke stranke (BS), Marija Vučinović iz Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Nazif Cungu iz albanske Force, koji su potpisali sporazum o postizbornoj koaliciji s DPS-om i SDP-om, priopćili su u četvrtak predsjedniku Vujanoviću da će za mandatara poduprijeti kandidata vladajuće Demokratske partije socijalista.

U političkoj javnosti Crne Gore nagađalo se da bi uz Đukanovića novi mandatar mogao biti i dosadašnji premijer Igor Lukšić, koji je potpredsjednik DPS-a, ili potpredsjednik vlade Duško Marković. Međutim, s obzirom na krizu, posebice gospodarsku, u kojoj se nalazi Crna Gora, očito će prevagnuti Đukanovićevo iskustvo u državnoj politici. Uz to, procjena je da bi se imenovanjem Đukanovića za mandatara ubrzali procesi euroatlantskih integracija s obzirom na zadaće ispunjavanja kriterija Europske unije.

Bude li Đukanović izabran za premijera, to će biti šesti put u posljednjih 20 godina da dolazi na čelo vlade, a jedan je mandat bio i predsjednik. Đukanović se dva puta povlačio s mjesta premijera, drugi put u prosincu 2010. kada ga je na dužnosti naslijedio dosadašnji premijer Igor Lukšić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene