Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđeni preliminarni rezultati

Konačni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo u Crnoj Gori objavilo je u ponedjeljak službene i konačne rezultate izvanrednih parlamentarnih izbora, održanih 14. listopada, čime su potvrđeni preliminarni rezultati koje je u izbornoj noći priopćio Centar za demokratsku tranziciju (CEDEM).

Koalicija Europska Crna Gora Mila Đukanovića u novom će sazivu imati 39 zastupnika, Demokratska frona (DF) 20, Socijalistička narodna partija (SNP) devet, Pozitivna Crna Gora sedam, Bošnjačka stranka (BS) tri, a Albanska koalicija, Forca i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) osvojile su po jedan mandat, rezultati su crnogorskih parlamentarnih izbora. Crnogorski parlament ima 81 zastupnika.

Izborno je povjerenstvo objavilo službene i konačne rezltate nakon što je ustavni sud odbio žalbu Demokratske unije Albanaca na rezultate izbora. Prva sjednica novog saziva crnogorskog parlamenta, sukladno ustavu, trebala bi biti najkasnije do 5. studenoga. Ustavom je, također, predviđeno da predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u roku od 30 dana od konstituiranja parlamenta predlaži mandatara za sastav nove vlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Milo Đukanović Na čelu od 1998. godine Potez nakon poraza na izborima: Đukanović podnio ostavku na mjesto predsjednika DPS-a

>> Fuele: EK će nastaviti pratiti i podupirati Crnu Goru na putu ka EU

Parlamentarna većina međutim još nije određena, s obzirom da Đukanovićeva koalicija nema dovoljan broj zastupnika za formiranje vlade. Kao "jezičac na vagi" mogle bi se pokazati manjinske stranke HGI, BS i albanska Forca, koje su sa pet mandata napravile savez i zajednički nastupaju u pregovorima sa Đukanovićevom koalicijom.

Strankama koje zastupaju manjinske narode u Crnoj Gori koaliciju je ponudila i Pozitivna Crna Gora, a ostale oporbene snage najavile su da bi podržale tu suradnju. Međutim, prema izjavama čelnika manjinskih stranaka malo je vjerojatno da će do tog saveza doći, jer su one ipak sklonije koaliciji s vladajućim strankama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene