Miguel Diaz-Canel i Mahmud Abas (Foto: AFP)
Miguel Diaz-Canel i Mahmud Abas (Foto: AFP) Foto: Afp

Novi kubanski čelnik Miguel Diaz-Canel primio je u petak u Havani palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i dao mu potporu za osnivanje palestinske države.


"Miguel Diaz-Canel ponovio je trajnu potporu Kube neotuđivom pravu Palestinaca da formiraju svoju vlastitu državu, s granicama prije 1967. i Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom", objavili su službeni kubanski mediji.

Vezani članci Palestinci prosvjeduju (Foto: AFP) - 3 Krvoproliće u Pojasu Gaze: Izraleske snage ubile 55 Palestinca, ranjeno više od 2400 ljudi, a Bijela kuća za sve krivi Hamas Mahmud Abas (Foto: AFP) Prvi sastanak palestinskog nacionalnog vijeća nakon 1996.

Kuba je također odbacila "unilateralnu odluku američke vlade da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela i premjesti tamo svoju ambasadu", dodaju mediji.

Mahmud Abas je zahvalio Kubi za potporu njegovom narodu, objavila je kubanska novinska agencija.

Palestinski čelnik u subotu završava svoju turneju po Latinskoj Americi, tijekom koje je posjetio i Venezuelu i Čile, dvije zemlje koje su također dale potporu osnivanju palestinske države.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u prosincu odluku da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela.

Premještanje američke ambasade predviđeno je za 14. svibnja kako bi se vremenski poklopilo sa 70. obljetnicom stvaranje Države Izrael. (Hina)