Microsoft ima posve nov i doista revolucionaran pristup rješavanju problema bolesti raka. Ne samo to, već smatraju da svijet mogu osloboditi te opake bolesti unutar narednih deset godina.


Microsoft je dao obećanje da će "riješiti problem raka" unutar narednih deset godina, koristeći najnoviju računalnu tehnologiju, pomoću koje bi razotkrili kod zaraženih stanica te potom isti reprogramirali nazad u zdravo stanje.

Vezani članci Sve za nju - 3 Sedam priobalnih županija i 14 planina: Počinje humanitarna akcija za udrugu "Sve za nju", kojoj je cilj prikupiti 500.000 kuna za žene oboljele od karcinoma Slika nije dostupna Bockavi spasitelji: Toksini 'brazilske ose' razaraju stanice raka

U Microsoftu se dogodio dramatičan zaokret. Okupljena je "omanja vojska" svjetskih najboljih biologa, programera i inženjera, koji imaju posve nov pristup bolesti raka i tretiraju ga identično poput računalnog virusa ili štetnog računalnog softvera.

Ovog je ljeta Microsoft otvorio svoj prvi, takozvani mokri laboratorij, u kojem će testirati otkrića svojih računalnih znanstvenika, koji rade na ogromnim kartama unutarnjih procesa staničnih mreža, prenosi Telegraph.

DNK računalo

Stručnjaci Microsofta čak rade i na računalu koje je napravljeno od DNK, koje bi moglo živjeti unutar stanica i tražiti greške u mrežema tijela, poput recimo upravo bolesti raka. Ako bi ono otkrilo stanice raka u sustavo, jednostavno bi, računalnim riječnikom, napravilo "reboot" sustava i vratilo ga time u prvobitno stanje, pritom čisteći zaražene stanice.

"Nije to samo analogija, do je dubok matematički uviđaj. Biologija i računarstvo su discipline koje se možda doimaju kao kruške i jabuke, ali imaju duboke veze na njihovim najosnovnijim razinama", ističe Chris Bishop, direktor navedenog laboratiorija u Microsoftu.

Rak je 'računalni problem'

"Mislim da je prirodna stvar za Microsoft da istražuje te stvari, jer imamo izuzetnu stručnost u računalnoj znanosti, a ono što se događa s rakom je zapravo računalni problem", dodaje Bishop.

Biološko-računalna skupina znanstvenika Microsoftu razvija molekularna računala, koja bi se u tijelu čovjeka ponašala poput liječnika te tražila stanice raka i uništavala ih.

Andrew Phillips, šef te radne skupine, smatra da je moguće tehnološki to ostvariti unutar narednih pet do 10 godina.

Stoljeće bez raka

Ono što je isto tako važno, jest i to da skupina znanstveniak za programske principe i alate već razvila softver koji oponaša zdravo ponašanje stanice, kako bi ga se moglo usporediti s onim zaražene stanice i tako dokučiti gdje je došlo do problema i kako ga popraviti.

Taj softver koji se zove Bio Model Analyser, znantvenici već koriste kako bi proširili razumijevanje u načinu liječenja leukemije na učinkovitiji način.

"Ako uspijemo kontrolirati i regulirati rak, onda on postaje kronična bolest i problem je time riješen. Tad ćemo vjerojatno imati čitavo stoljeće bez straha od raka", kaže dr. Jasmin Fisher, sa Sveučilišta Cambridge.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju