Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Svjedočenje bjegunaca

'Mianmar ima nuklearne ambicije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mianmarski vojni režim posljednjih je godina surađivao sa Sjevernom Korejom i Rusijom na razvoju reaktora koji bi do 2014. mogao proizvoditi jednu nuklearnu bombu na godinu, piše u novinskom izvješću koje se temelji na iskazima dvojice svjedoka za koje se tvrdi da su politički bjegunci.

Izvješće koje je u nedjelju objavio časopis Bangkok Post's Spectrum, nakon sličnih napisa u Sydney Morning Heraldu, rezultat je dvogodišnjeg istraživanja o mianmarskim nuklearnim planovima koje su proveli Desmond Ball, stručnjak za regionalnu sigurnost na australskom sveučilištu i Phil Thornton, australski novinar koji radi na tajlandsko-mianmarskoj granici. Temeljeći svoje izvješće uglavnom na svjedočenju dvojice političkih bjegunaca mianmarskog režima, autori tvrde da Mianmar iskapa uran na 10 lokacija i ima dvije tvornice za preradu urana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Postanite superheroji Ovo su najtraženiji kriminalci u EU-u: Među bjeguncima i dvojica Hrvata Slika nije dostupna 'Doprinos zajedničkim naporima' Medvedev najavio zatvaranje zadnjeg reaktora za plutonij

>> Neuspješan pohod UN-ovog izaslanika u Mianmar

Da bi mogao proizvoditi nuklearno oružje Mianmar mora izgraditi tvornicu za preradu plutonija, a ona se planira u Naung Laingu, u središtu Mianmara, gdje ruski stručnjaci već ‘poučavaju o preradi plutonija’, kako je istražiteljima rekao vojni bjegunac sa pseudonimom Moe Jo. Dvojica autora izvješća pozivaju zemlje u susjedstvu s Mianmarom u okviru Organizacije jugoistočnih azijskih zemalja (ASEAN) da pomno prate mianmarski nuklearni program, koji je u prošlosti bio predmet mnogih špekulacija. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene