Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iako su Rusi najavili veto

MH17: Rutte hitno traži od Putina pristanak na osnivanje UN-ova suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemski premijer Mark Rutte u srijedu je u telefonskom razgovoru uputio "žuran poziv" ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pristane na osnivanje UN-ova posebnog suda za nesreću zrakoplova MH17 koji je u srpnju 2014. srušen iznad istoka Ukrajine.

Mark Rutte je "uputio žuran poziv ruskom predsjedniku kako bi se omogućilo suđenje krivcima za nesreću MH17 na UN-ovu sudu", ističe nizozemska vlada na svojoj internetskoj stranici.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Ilustracija Raketni udari Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione: "Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi"

Osnivanje tog međunarodnog suda traži više zemalja, napose Malezija, Nizozemska, Australija, Ukrajina i Belgija. U tome ih podupiru London, Washington i Pariz koji optužuju proruske ukrajinske pobunjenike za rušenje zrakoplova.

Glasovanje se treba održati u srijedu oko 15 sati po lokalnom vremenu u New Yorku, ali Rusija se i dalje odlučno protivi tom prijedlogu.

GODINU DANA NAKON Obitelji u agoniji još čekaju odgovore zašto su izgubili najmilije

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da će Moskva uložiti veto na rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti o osnivanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za rušenje zrakoplova Malaysia Airlinesa sa 298 putnika i članova posade, priopćio je Kremlj.

U priopćenju se prenosi Putinova ocjena da osnivanje suda "nije prikladno", budući da Rusija ima puno pitanja u vezi s istragom kojoj je imala ograničen pristup.

Kijev i Zapad sumnjaju da su proruski separatisti u Ukrajini srušili zrakoplov raketom zemlja-zrak tipa Buk. Moskva odlučno odbija optužbe i upire prstom na ukrajinske vojnike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene