Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi izazovi za eurozonu

Merkel ne vjeruje u uspjeh summita o proračunskom okviru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak po dolasku na nastavak summita o višegodišnjem proračunskom okviru da ne vjeruje u postizanje konsenzusa na ovom sastanku jer su stajališta zemalja članica vrlo udaljena.

"Mislim da nećemo uspjeti postići konsenzus, pozicije su još međusobno jako udaljene", rekla je Merkel, dodajući da nema "ničeg dramatičnog" u tome da se dogovor postigne na nekom novom summitu početkom sljedeće godine.

Pročitajte i ovo Angela Merkel O UKRAJINI Angela Merkel u prvom intervjuu nakon odlaska s vlasti: "Naravno da sam se pitala što smo krivo učinili" Angela Merkel - 1 Zaželjela mu sreću Oproštaj uz buket cvijeća: Olaf Scholz prisegnuo za novog kancelara, Angela Merkel oprostila se emotivnom porukom…

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je u noći na petak predstavio novi prijedlog FF za razdoblje 2014-2020. od 972 milijarde eura, što je 1,01 posto bruto nacionalnog dohotka u Europskoj uniji. Ukupni iznos koji je Van Rompuy predložio ostao je isti kao i u njegovu prijedlogu od prošlog tjedna, što je 75 milijardi eura manje od iznosa koji je predložila Europska komisija, ali je predložio određenu preraspodjelu sredstava.

>> Cameron: Nije vrijeme za premještanje novca, nego za smanjenje troškova

Ni s novim prijedlogom nitko nije u potpunosti zadovoljan, ali najvećom opasnošću za postizanje konsenzusa, koji je potreban kada se odlučuje prorčaunskom okviru, smatra se Velika Britanija, čiji je premijer ima vrlo mali manevarski prostor zbog pritiska u svom parlamentu.

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker rekao je da je novi Van Rompuyev prijedlog bolji od prvoga, ali da su stajališta zemalja članica još uvijek jako udaljena.

Neslužbeno se spominje mogućnost da bi Van Rompuy na plenarnoj sjednici, koja je najavljena za podne, mogao iznijeti novi prijedlog s nešto nižim iznosom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene